Tesla acomiadarà unes 15.000 persones, més del 10% de la seva plantilla, segons un correu electrònic enviat a tota la companyia pel seu conseller delegat, Elon Musk, segons va informar aquest dilluns el web Electrek.

En el seu missatge als empleats de Tesla, Musk indica que, en la preparació de la "pròxima fase de creixement", és important que el fabricant d'automòbils elèctrics busqui "reduccions de costos i augmentar la productivitat". "Com a part d'aquest esforç, hem realitzat una revisió exhaustiva de l'organització i hem pres la difícil decisió de reduir la plantilla més d'un 10% globalment", va precisar Musk.

L'anunci es produeix pocs dies després que Tesla anunciés que les seves vendes van caure un 8,5% en el primer trimestre de l'any, període en què les accions de la companyia van perdre gairebé un 30% del seu valor. Tesla donarà a conèixer els resultats financers del primer trimestre el proper 23 d'abril.

En les últimes setmanes, la companyia també ha reduït els seus preus a Amèrica del Nord de forma significativa per incentivar la demanda i reduir el seu inventari de vehicles.

Els analistes del sector indiquen que el període de ràpid creixement que ha caracteritzat a Tesla en els últims any ha arribat a la seva fi amb l'augment de la competencia per part de fabricants tradicionals, les dificultats per reduir costos i el fort augment de la producció de vehicles elèctrics d'empreses xineses.

Resultats econòmics

Tesla va obtenir el 2023 uns beneficis nets de 13.786 milions d'euros, un 19,4% més que el 2022, després d'augmentar l'any passat la seva producció de vehicles un 35%. Va fabricar 1.845.985 vehicles, mentre que els seus lliuraments van sumar 1.808.581, fet que suposa un 38% més que a l'exercici anterior. Els ingressos de la companyia, que també comercialitza sistemes d'emmagatzematge d'electricitat, van pujar a 96.773 milions de dòlars, un 18,7% més que el 2022. L'ebitda (benefici brut operatiu) ajustat va caure un 13%, fins als 16.631 milions.

En una teleconferència amb analistes i mitjans de comunicació, Elon Musk va assegurar el gener passat que el 2023 va ser "un gran any, amb rècords de producció i lliuraments i un sòlid flux de caixa malgrat un entorn amb tipus d'interès molt elevats." Va assegurar que Tesla és una companyia d'intel·ligència artificial i robots i no d'automòbils, per la qual cosa la companyia està concentrada en nous projectes "apassionants". "Si executem totes aquestes coses, i és molt difícil fer totes aquestes coses, veig el camí que permetrà a Tesla ser un dia la companyia més valuosa del món", va declarar llavors.

Al gener, Musk ja va advertir que al 2024 el ritme de creixement de la seva producció "pot ser notablement més baix que l'assolit el 2023" per les obres que està realitzant en la seva Gigafactoría de Texas per llançar la propera generació de vehicles. Tanmateix, va afegir que el ritme de creixement de les instal·lacions i ingressos del seu negoci d'emmagatzemament d'energia hauria de superar el dels automòbils.