Quan a principis d’any Marc Murtra va assumir la presidència de Telefònica, es va trobar una companyia més eficient, digital i amb menys deute, herència del seu predecessor, José María Álvarez Pallete, però també amb la cotització de les accions a menys de 4 euros, amb un mercat altament competitiu i fraccionat. De fet, des que és president de la teleco, Murtra ha reiterat la necessitat d'un mercat únic i que la Unió Europea faciliti una "consolidació" per poder rivalitzar amb els grans grups dels EUA i la Xina. A banda, altres dels objectius del directiu eren augmentar l'eficiència del grup i posar en marxa el procés de desinversió a Llatinoamèrica, que va iniciar tot just haver aterrat a l'empresa. En aquest context, el president executiu del grup es va comprometre amb els accionistes fa unes setmanes a simplificar la companyia i a "vendre tot el que no sigui rendible".
De fet, el primer espasa del negoci va començar el mandat amb la petició del concurs de creditors de la filial del Perú. Posteriorment, es va completar la venda de l'Argentina, la de Colòmbia i recentment s'ha dut a terme la del Perú. Després d’aquestes vendes, les transaccions s’han vist reflectides als resultats del primer trimestre, ja que Telefónica ha perdut 1.731 milions fins al març. En concret, la venda de la filial de Telefónica a l'Argentina ha suposat un impacte en els comptes de la teleco de 1.200 milions i s'han computat com a pèrdues en els seus resultats. La filial del Perú ha tingut un impacte comptable de 500 milions.
Desinversions a Llatinoamèrica
En relació amb les desinversions a l'Amèrica Llatina, a les que se suma la venda de la filial de Colòmbia per uns 368 milions d'euros, l'empresa ha classificat Telefónica Argentina i Telefónica Perú com a operacions discontinuades en el primer trimestre de 2025 i ha reexpressat, a efectes comparatius, els resultats de 2024. En conjunt, tot i que el resultat s'ha traduït en pèrdues netes de més de 1.730 milions, la multinacional ha confirmat previsions i el repartiment de dividend per a 2025 de 30 cèntims per acció en efectiu.
En el marc de les desinversions a Llatinoamèrica, Telefónica també està estudiant desfer-se dels seus negocis a altres països com ara Mèxic, Uruguai i l'Equador. En el primer cas, la teleco ha encarregat al banc d'inversió JP Morgan i al despatx d'advocats White&Case la desinversió de la seva filial. Així, la presència del grup a Amèrica Llatina es reduiria a pocs països, però sense deixar de banda el Brasil, un dels principals mercats de la companyia.
Les desinversions a aquests països no són un nou capítol de l'era Murtra, sinó que feia anys que Telefónica estudiava aquestes operacions. L'any 2020 Álvarez-Pallete ja va plantejar als accionistes la venda del negoci com una unitat, agrupat sota la filial Hispam, però el projecte no va acabar sorgint. Amb el canvi de directiva, el pla torna a estar sobre la taula, però aquesta vegada de manera separada per geografies.
Consolidació del mercat de les telecomunicacions
També en el marc de l'eficiència, la nova era de Telefónica té en el punt de mira la consolidació. La setmana passada Murtra va lamentar la "fragmentació actual" del sector i va criticar que no permet escala per "desenvolupar, desplegar i mantenir noves innovacions tecnològiques". De fet, Murtra va reiterar que les tecnologies més disruptives requereixen "ciència, tecnologia i filosofia", tres elements que Europa ja té, encara que va matisar que el que li falta és consolidar-se. Per aconseguir-ho, va reclamar a les administracions europees reduir la regulació per facilitar les operacions corporatives: "Deixeu-nos consolidar a nivell intramercat per després poder consolidar-nos en l'àmbit europeu".
El president de Telefónica va lamentar que Europa ha quedat "obsoleta" en telecomunicacions després de liderar el sector fa 25 anys, amb, textualment, una sobreproliferació d'infraestructures de telecomunicacions que estan infrautilitzades. "Si volem que alguna cosa canviï, alguna cosa haurem de canviar", va sentenciar, per acabar dient que "hem d'aprendre de l'experiència de potències com la Xina a l'hora de canviar l'ecosistema per impulsar la creació de noves tecnologies".
A més, Murtra va prometre mantenir una "disciplina financera de ferro" i simplificar la companyia, al mateix temps que reclamava fer "de l'eficiència i l'eficàcia un avantatge competitiu".