Eduard Romeu Barceló es va acomiadar aquest dijous com a vicepresident econòmic del FC Barcelona en presència de Joan Laporta, que li va reconèixer públicament que “sense tu no seria president”. Efectivament, Romeu va fer possible l’aval a la nova junta del Barça –amb el vistiplau de José Elías, el seu cap fins l’estiu de l’any passat– i, posteriorment, va articular les conegudes ‘palanques’ per donar oxigen a un club ofegat pels deutes. Dos anys i mig després, deixa el Barça per emprendre nous projectes empresarials.

Romeu portava mesos preparant la seva sortida. El setembre passat, va constituir ERB 2005 SL i, al novembre, ERB Salud SL per dedicar-se a la consultoria. Les sigles corresponen a les inicials del seu nom i cognoms. Precisament, a finals de febrer, va efectuar una ampliació de capital en aquesta última de prop d’1,4 milions d’euros. Planeja dedicar-se a la consultoria en el camp sanitari.

En declaracions a ON ECONOMIA, Romeu precisa que la seva consultora presta serveis a diferents empreses i, al mateix temps, participa en un grup empresarial del sector mèdic, bàsicament relacionat amb la medicina del dolor.

El novembre passat, Romeu també va entrar en el consell d’administració de Link Securities, una coneguda societat de valors madrilenya que, des de fa dos anys, està presidida per Joaquín Poblet Martínez, un directiu procedent del sector bancari.

Torna al sector de les renovables

I aquest febrer passat es va convertir en conseller i president del comitè d’auditoria d’Energia Innovación y Desarrollo Fotovoltaico SA, més coneguda per EiDF Solar, una companyia que cotitza al BME Growth i que ha estat protagonista de diverses polèmiques en l’últim any.

L’abril passat, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va suspendre temporalment la cotització d’EiDF Solar durant 18 setmanes per no presentar els comptes i, quan a l’agost va tornar al parquet, les seves accions es van desplomar. A finals d’any també van transcendir problemes judicials del seu fundador i president, Fernando Romero Martínez, precisament per la gestió de la companyia. Aquest figura en el rànquing de grans fortunes del diari El Mundo, en la posició 320 de l’espanyola i en la 27 de la gallega.

EiDF Solar és una empresa especialitzada en la construcció d’instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic per a indústries amb seu operativa al municipi de Barro (Pontevedra) si bé, el novembre passat, va traslladar la seva seu social a Madrid. El 2022 va facturar 369,6 milions d’euros, amb un resultat d’explotació agregat de 33, 76 milions, però l’any passat va patir coincidint amb la suspensió de la seva cotització.

A bada de Romeu, dos altres catalans han estat designats recentment per a llocs de responsabilitat en aquesta energètica: Joan Gelonch Viladegut, que n’és l’actual conseller delegat, i Jordi Berini Suñé, vicepresident. El primer va estar anys a Gaesco y, el segon, és executiu de Laurion, un fons d’inversió amb seu a Luxemburg que és el segon accionista d'EiDF.

Eduard Romeu coneix el sector de les renovables de la seva etapa a Audax, però encara domina més com reestructurar deute i aconseguir finançament en situacions complicades. Així ho va demostrar a Audax i, sobretot, en el Barça.

En el seu comiat d’aquest dijous, Romeu va afirmar que un banc li va denegar un crèdit per a un projecte de la seva consultora precisament per culpa del risc derivat de l’aval al Barça.

L’any passat es va desvincular del grup empresarial que lidera José Elías. Entre altres responsabilitats, va cessar de la vicepresidència del grup d'energies renovables Audax, de la gestora d'infraestructures energètiques Ezentis, de la cadena de supermercats de productes congelats La Sirena i d'Healthline Foods, la matriu que Elías va constituir per canalitzar les inversions en el sector de l'alimentació.

Ara ha deixat el Barça, precisament l’endemà de classificar-se pels quarts de final de la Champions, fet que permet al club complir amb les previsions pressupostàries.