Danone vol dur la producció de Parets del Vallès a les altres dues fàbriques d'Espanya i a Bèlgica. Des dels sindicats assenyalen que el 90% dels productes (basats en llet de vaca) es passaran a fabricar a Madrid o Aldaia (València) i que el 10% restant (productes vegetals) es produiran a Bèlgica. La companyia, que fa un parell de setmanes va anunciar que tancaria la fàbrica de Parets del Vallès amb 157 treballadors, ho ha exposat als sindicats durant la reunió del comitè intercentres d'aquest divendres. “Era una trobada per formalitzar l’inici del cessament o traspàs, i no esperàvem que parlessin obertament de deslocalització”, ha apuntat a l’ACN el president del comitè a Parets, Jordi Barragan (UGT).

A banda, fonts de Danone han destacat que mantindran a Catalunya les oficines centrals, el centre de recerca i la planta d’embotellament. L’empresa ha reiterat que el tancament de la fàbrica de Parets és per motius organitzatius i per la caiguda de la venda dels productes que es fan en aquesta planta.

En aquest sentit, la intenció és traslladar la producció a altres centres per optimitzar la infraestructura, segons asseguren els sindicats d'acord amb el que s'ha exposat durant la reunió d’aquest divendres al matí. “No ho donen 100% per fet, però recalquen que treballaran per traslladar la producció”, ha dit el president del comitè.

Deslocalització de Danone

Barragan ha assegurat que “veure els directius parlar obertament de deslocalització ha estat una sorpresa”. El comitè insisteix a defensar que la planta de Parets del Vallès pot continuar la seva activitat. "Podrien portar aquí la fabricació d’altres productes en comptes de venir i disparar-nos", ha dit, a més de lamentar que “l’empresa no té gens d'interès a buscar una solució”.

Després que Danone hagi plantejat dur la producció a Madrid o Aldaia, Barragan ha apuntat que caldrà obrir l’escenari de les recol·locacions durant els pròxims dies. De fet, ha avisat que seran converses “molt complicades” perquè, dels 157 treballadors, només una trentena tenen més de 55 anys i poden aspirar a una prejubilació. De la resta, una quarantena són més joves de 40 anys, mentre que el gruix de la plantilla el formen gent d’entre 40 i 55 anys, “una edat molt difícil per trobar feina”.

Manifestacions i aturades

El comitè negociador de Parets del Vallès i la direcció de Danone començaran a parlar del futur de la plantilla a les reunions previstes per dimecres i dijous de la setmana vinent. Preguntat sobre la convocatòria de manifestacions o aturades, Barragan ha indicat que els treballadors estan a l’aguait de l’avenç d’aquestes converses i, si aquestes s’encallen, “estaran a punt pel que sigui”.

Per la seva part, Danone ha declinat donar informació sobre els detalls fets públics pels sindicats. La companyia ha relatat que la trobada d’aquest divendres s’ha celebrat “en un clima cordial” i ha afegit ue els directius han “reforçat el compromís” de mantenir la presència de Danone, “tant a Espanya com a Catalunya”. 

Aquest dijous, l'Ajuntament de Mollet del Vallès va aprovar una declaració institucional per la qual instava la direcció de Danone Espanya a replantejar-se el tancament de la planta de Parets del Vallès. Segons un comunicat del consistori, l'Ajuntament demanava a l'empresa que garantís l'activitat que actualment es desenvolupa a la fàbrica. També recordava que el tancament afecta 157 treballadors i comporta "efectes col·laterals com un perjudici per als llocs de treball indirectes" que Danone genera en el territori.