La planta de Danone de Parets del Vallés, que l'empresa làctia ha posat a la venda davant de l'imminent tancament d'activitat i Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) per als seus 157 treballadors, ja té deu potencials compradors interessats. D'ells, tres ja tenen firmat un acord de confidencialitat, mostra que les negociacions estan més avançades, segons expliquen fonts sindicals a ON ECONOMIA.

Els sindicats mantenen la vaga d'11 dies que ha d'arrencar aquest dissabte després d'una mediació aquest dijous que no ha trencat la "distància" entre ambdues parts per les propostes d'indemnització. Existeixen, a més, "diversos treballadors" que han manifestat la seva intenció de mudar-se a València a treballar a la fàbrica d'Aldaia, tal com va oferir l'empresa.

La venda de la planta és una de les claus per als treballadors, ja que una reindustrialització ajudaria a mantenir tots o almenys alguns dels llocs de treball, com va succeir en la planta de Salas, a Astúries, que després de tancar el 2022 va ser venuda a l'empresa holandesa de lactis Royal A-Ware, que obrirà el 2025 i donarà feina a 82 treballadors, tres més dels que ho feien a Danone. El model de Royal A-Ware és el preferit pels treballadors i per l'empresa, que ha contractat a LHH per a la recerca de compradors que, ara per ara, ja ha donat amb 10 candidats. Les fonts consultades desconeixen els sectors de les empreses interessades, però prefereixen un sector semblant a la nau amb tal de mantenir els llocs de treball. "Una nau logística segurament no donaria feina a tots els empleats", comenten altres fonts. Tant la Generalitat com el ministeri d'Indústria s'han compromès a cooperar en la reindustrialització de la planta i a mantenir els llocs de treball.

A Parets, Danone fabrica Oikos, Alpro i VItalínea, que passaran a produir-se en les altres plantes de lactis encara actives, de l'empresa. Danone pretén traslladar el 90% de la seva producció a altres plantes. Danone va oferir que fins a 40 treballadors puguin traslladar-se a València i alguns ja han mostrat la seva predisposició a fer-ho.

Vaga per les indemnitzacions

Encara que l'empresa ha millorat la seva oferta d'indemnització amb relació a l'anterior, que era de 33 dies per any treballat amb un màxim de 18 i prejubilacions a partir dels 58 i els treballadors van titllar de "ridícula" fins al punt precipitar-se la convocatòria de vaga, segueix lluny de les pretensions dels sindicats. Les fonts prefereixen ara no donar a conèixer les xifres en les quals es mouen. El pols va arrencar el passat 12 de gener, quan l'empresa francesa d'origen català va anunciar que tancaria una planta oberta fa 43 anys i que era una de les tres que quedaven en funcionament a Espanya, juntament amb la de Tres Cantos, a Madrid, i la d'Aldaia, a València. Es tracta del tercer tancament en 10 anys, després d'El tancament s'ha de completar a finals d'any o principis de 2025, per la qual cosa la vaga afecta ara mateix la seva productivitat.

La producció de la fàbrica serà absorbida en gran part per les dues plantes de Danone encara en actiu a Espanya. Encara que entre les raons esgrimides per l'empresa hi ha la caiguda de vendes, el tancament s'emmarca en una deslocalització de la producció iniciada fa anys i batejada com a Local First, que redueix les plantes de producció i concentra l'activitat.

La disconformitat amb el tancament de la planta i amb les condicions proposades per l'empresa va portar els treballadors a concentrar-se i manifestar-se a iogurades contra la seu de Danone a Barcelona, a la seu Buenos Aires. Allà van amenaçar d'una vaga que, no satisfetes les seves necessitats, arrenca aquest dissabte i pot allargar-se durant 11 dies, si bé dilluns es reprèn la mediació entre treballadors i empresa.

Mentre durava la negociació i ja amb l'ERO obert, Danone va anunciar uns resultats amb una caiguda de beneficis d'un 8%, fins als 881 milions, però mantenint les vendes en 27.619 milions de facturació. "El 2023 va ser un any de progressos constants i sòlids resultats en relació amb el nostre programa 'Renovar Danone'", va dir el conseller delegat de Danone, Antoine de Saint-Affrique, mentre els treballadors de Parets viuen dies d'incertesa.