Bankinter entra de ple en una nova etapa. El cinquè banc més gran del país per actius ha nomenat nova consellera delegada aquest dijous a Glòria Ortiz en substitució de María Dolores Dancausa, que feia 13 anys que dirigia l'entitat; Dancausa passarà ara a la presidència, encara que el seu càrrec no serà executiu. Mentre que l'actual número u, Pedro Guerreroo, ha cessat de manera voluntària per facilitar aquests canvis després de 17 anys com a número u.

Així, Dancausa i Guerrero, han aprofitat la junta d'accionistes celebrada a Madrid per fer un repàs de les seves respectives trajectòries i acomiadar-se dels inversors i accionistes, a més dels treballadors i equips directius. I també aquí, ambdós han volgut lloar el paper de la família Botín en el desenvolupament i creixement de Bankinter.

"Dono les gràcies a Jaime Botín i la seva família, que han estat referència del banc des del dia de la seva fundació i fins al dia d'avui", assenyalava Pedro Guerreroo. Cal recordar que Bankinter va néixer el 1965 com un banc industrial on el Banc Santander i Bank of America es repartien el capital al 50%. I no va ser fins a 1972 quan l'entitat va debutar a la Borsa de Madrid, es va convertir en un banc independent dels seus fundadors i es va transformar en un banc comercial.

Encara que la família Botín sempre ha estat lligat a Bankinter. De fet, Jaime Botín (al qual feia referència Guerrero) va ser president de Bankinter entre 1986 i 2002. Encara que abans, des del naixement del banc, va ser director general i després, conseller delegat.

La família Botín, a més, és la principal accionista de Bankinter amb el 23,871% del capital a través de la societat Cartival. De manera que, quan Jaime Botín deixo el banc taronja, va passar a ocupar la seva butaca en el consell d'administració el seu fill Alfonso Botín, que ara és vicepresident executiu de Bankinter. I també president dominical en Línia Directa (la companyia d'assegurances també és de Bankinter, encara que es va independitzar el 2021 quan va començar a cotitzar).

Però Jaime Botín va ser condemnat el passat 2020 a un any i mig de presó i una multa de més de 50 milions d'euros per haver intentat treure d'Espanya un quadre de Picasso sense permís del Govern espanyol. Per la qual cosa ha estat en el focus durant diversos anys abans de la condemna per un delicte de contraban de béns culturals.

Malgrat això, la cúpula de Bankinter mai no ha volgut valorar la situació judicial d'Alfonso Botín, i sempre que ha pogut ha admirat i reconegut els seus mèrits. Així que el comiat de Pedro Guerreroo no ha estat una excepció.

Per la seva part, Dancausa ha volgut referir-se al seu fill Alfonso Botín, que com s'ha comentat abans ara és el vicepresident executiu. "Encara que m'emportaré una reprimenda després de la junta, vull esmentar amb nom i cognom a la persona que més ha complementat la meva tasca, i que ha estat un pilar discret, però fonamental al llarg d'aquests anys per al banc", comentava.

"Em refereixo a Alfonso Botín, arribem junts a la funció executiva i es va produir simultàniament el canvi, el meu de CEO de Línia Directa a CEO de Bankinter. I el seu a vicepresident executiu. Per a mi, el seu suport i idees han estat determinants per aconseguir aquests resultats. Agraeixo la confiança dipositada en mi i tots els èxits que hem assolit junts".

Dancausa recordava que entre 2013 i 2023, els anys en què ha estat consellera delegada, els beneficis s'han disparat. Passant dels 150 milions als més de 840 milions de l'últim exercici. I que parteix d'aquest creixement ha estat gràcies al suport de Botín.

Per la seva banda, Alfonso Botín, també present a la Junta, també ha volgut destacar la bona gestió de Pedro Guerreroo i de María Dolores Dancausa, que ha qualificat de “brillant”.

El vicepresident ha utilitzat una expressió en llatí per assenyalar que, si calgués encunyar una frase a la gestió, aquesta seria “amb mà suau”, però amb criteri determinant. I ha assegurat que està “molt orgullosos” de la tasca que han desenvolupat els alts executius i que espera que segueixin desenvolupant en els anys vinents.