CriteriaCaixa, el hòlding de la Fundació La Caixa, ha descartat comprar el 20% d’Europastry. Així, una setmana després de fer marxa enrere en la siderúrgica Celsa, ara ha fet el mateix a l’empresa de masses i brioixeria congelada propietat de la família Gallés, segons han confirmat a ON ECONOMIA fonts financeres.
Europastry va ser una de les últimes apostes de Criteria sota la direcció d’Ángel Simón, quan va pactar-ne la compra del 20% per uns 300 milions d’euros. Quan va ser rellevat per Francisco Reynés, que va assumir la vicepresidència executiva del hòlding a principis de maig, va posar en revisió les inversions anunciades i va iniciar un estudi per decidir si hi entrava o no. Finalment, ha renunciat tant entrar a Celsa com a Europastry, com ha avançat Expansión.
El preu podria ser un dels motius darrere d’aquesta renúncia. Els 300 milions pactats suposaven valorar l’empresa que presideix Jordi Gallés en la franja alta de la seva fallida sortida a borsa. Però si en aquell moment, a principis d’any, no havia aconseguit col·locar-se al mercat amb un valor inferior, semblava que el preu pactat amb Criteria podia ser alt.
El hòlding de La Caixa, presidit per Isidre Fainé, ha tingut com un dels grans criteris a l’hora d’invertir en empreses el retorn per la via del dividend, cabdal per pagar l’obra social de la Fundació La Caixa. No obstant això, tant a Celsa com a Europastry aquest criteri no quedava clar. En el cas de la siderúrgica, propietat de diversos fons d’inversió, era una injecció de capital amb el retorn dubtós.
Europastry està controlada per la família Gallés i és una de les empreses líders del món en masses i brioixeria congelada. El 2024, va obtenir 1.506 milions d’euros de facturació, un 12% més, i 236 milions d'euros d’ebitda, un 15% més.
Criteria i el nou pla estratègic de La Caixa
Criteria és el grup inversor més gran de l’Estat, amb participacions de control a CaixaBank, Naturgy i Colonial, i també posicions importants a grans companyies com Telefónica, ACS, Veolia i Puig, entre moltes altres empreses. Ara, però, està revisant el seu full de ruta, traçat fa un any, per adaptar-lo al de la Fundació La Caixa, propietària del 100% del hòlding, que va presentar aquest dimecres.
La fundació va anunciar el seu Pla Estratègic 2025-2030, que preveu invertir 4.000 milions d’euros en el període, incrementant de 655 a 800 milions el seu pressupost anual en aquests sis anys. La institució que presideix Isidre Fainé va marcar-se tres àmbits d’actuació: el social, al qual destinarà gairebé dos terços del seu pressupost, investigació i beques i la cultura.
En la presentació, La Caixa va explicar un dels objectius del pla és que la fundació i Criteria treballin de forma més propera i coordinada. Per això, en els mesos que venen, el hòlding revisarà el seu full de ruta per adaptar-lo als valors i necessitats de la fundació.