Cop per a Amazon. El Jutjat Social número 14 de Madrid ha dictat sentència contra Amazon i declarat que 2.166 repartidors que operaven sota el model Amazon Flex -utilitzant el seu vehicle particular- tenen una relació laboral amb la multinacional del comerç online, és a dir, que han de ser fets servir de la mateixa.

Segons una nota d'aquest dijous difosa per UGT, sindicat que forma parteix en el procediment, el jutjat s'ha servit de la doctrina del Tribunal Suprem quan, el 2020, va determinar la que els repartidors de Glovo, els coneguts com a "riders", tenien una relació laboral amb la companyia. És a dir, es tractaria d'un nou cas de la utilització de falsos autònoms per part de plataformes digitals.

La sentència sobre el cas d'Amazon Flex descarta que el gegant de les vendes per internet operés únicament com a mitjancer entre els comerços que venen a través d'Amazon i els repartidors perquè "es presenten els elements de dependència i ajenidad que determinen qualificar les relacions jurídiques analitzades (...) com|com a relacions laborals comunes".

Així, els treballadors, que prestaven els seus serveis afiliats al Règim Especial de Treballadors Autònoms (DESAFIA), haurien d'haver format part del Règim General.

"La sentència declara que existeix una dependència de l'ocupador que els obliga a sortir del model mercantil cap al laboral", indiquen a EFE fonts del sindicat.

Des d'Amazon han apuntat que presentaran un recurs perquè, si bé "respecten" la decisió judicial, no estan d'acord amb la mateixa i al·leguen que el programa Amazon Flex, en funcionament entre 2018 i 2021 i que es basava en la "col·laboració" amb autònoms, suposava un petit percentatge" del total dels paquets lliurats per la multinacional.