La immobiliària Colonial estudia executar un nou pla de desinversions després de les vendes de béns que ha dut a terme en el primer semestre d'aquest any per un valor de 500 milions d'euros i que han permès reduir el deute en 421 milions, per situar-lo en 4.934 milions. Aquesta estratègia es vol intensificar, segons ha explicat el conseller delegat de la firma, Pere Viñolas, en el decurs de la junta d'accionistes del grup, celebrada aquest dijous. "Estem avaluant si, tenint en compte que el primer pla va funcionar molt bé, estendre'l a una segona onada que podria tenir lloc al segon semestre", ha dit Viñolas i ha concretat que les vendes seguiran les mateixes prioritats: desinvertir en productes no estratègics i centrar-se en el sector d'oficines d'alt valor, segons informa ACN. Això ha permès al grup català consolidar-se en el sector d'oficines prime europeu reforçant la seva presència al primer mercat d'oficines a Europa, amb un potencial elevat de creació de valor per a l'accionista amb impacte positiu en el benefici per acció i millorant l'estructura de capital.

Tal com ha apuntat la companyia, del programa de desinversions de gairebé 100.000 metres quadrats un 27% correspon a sòls o actius "no estratègics" i amb elevats nivells de desocupació. Tanmateix, un altre 35% és d'immobles a ubicacions secundàries i la resta es consideren actius madurs sense potencial de creació de valor a llarg termini. Per a les futures compres, que es durien a terme en el segon semestre d'aquest any, "no tenim identificats encara ni mides ni imports perquè justament estem acabant la primera onada", ha afegit Viñolas.

La companyia ha informat que aquesta reducció del deute ha anat acompanyada d'un increment de la liquiditat fins als 2.645 milions d’euros, i l'LTV es redueix a 189 punts bàsics fins a nivells del 36,9%. En aquesta línia, els nivells de liquiditat actuals, entre caixa i línies de crèdit, permeten cobrir tots els venciments de deute del grup Colonial fins a l'any 2027.

Respecte al deute viu, el grup Colonial assegura que té un nivell de cobertura elevat respecte a la pujada de tipus d'interès a mitjançant un volum elevat de bons a tipus fix en combinació amb instruments de cobertura contractats per als venciments a llarg termini: el 100% del deute net del grup té un tipus d'interès fix – post desinversions; el 70% del deute del Grup Colonial té venciments a partir del 2025; i el 53% de les futures emissions de deute del grup tenen contractades precobertures de tipus d'interès a un tipus strike de 0,6% limitant significativament l'impacte de la pujada dels tipus d'interès després del venciment dels bons. Al tancament de l'exercici 2022 el valor de mercat (Mark-to-Market) de les cobertures d'interès contractades pel grup Colonial és de 293 milions d’euros.

Des de Colonial apunten que el 2023 és un any "clarament de transició" amb els mercats d'inversió tancats. Tot i això, vaticinen que a partir del segon semestre, i si la macroeconomia i els mercats ajuden, es pugui canviar la tendència i dibuixar un "punt d'inflexió" de cara a l'any vinent. En aquest sentit, durant la junta, el màxim responsable ha comentat que l'empresa ha registrat des de principi d'any un bon comportament dels volums de contractació, amb més de 177.000 metres quadrats. En aquest sentit, ressalten els nivells d'ocupació, que se situen a nivells del 96%, i destaca el mercat de París amb nivells de gairebé plena ocupació (99,8%) de la seva cartera de propietats a llogar.

Dividend i entrada de Manuel Puig

Com a socimi, cotitzada a borsa, la junta d'accionistes de Colonial també ha aprovat elevar un 5% el seu dividend, fins als 25 cèntims per acció, import que sumaria un total de 134,9 milions d'euros. Alhora, també s'ha aprovat el nomenament de Manuel Puig (del grup de perfumeria Puig) com a nou conseller dominical després que el Grup Puig, hagi augmentat la seva participació a Colonial del 5,38% al 7,38% durant el 2022, convertint-se en el tercer accionista, després de QIA (19%) i Finaccess (14,8%), i per davant de Grup Santo Domingo (7,1%). Puig, S.A. va entrar al capital de Colonial el 2017. Els accionistes han aprovat també el nomenament de Miriam González Amézqueta com a nova consellera independent de la Societat, així com la ratificació de Begoña Orgambide, Silvia Mónica Alonso-Castrillo, Ana Peralta i Ana Bolado al càrrec de conselleres.