Nou gir en el canvi d'accionistes de Naturgy. La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha suspès "cautelarment" i amb "efectes immediats" la cotització de l'energètica que presideix Francisco Reynés després de dos dies de rumors de canvis en el capital i fins i tot d'opa per part de Taqa, l'energètica més gran dels Emirats Àrabs Units.

Aquest dimarts, l'acció de la companyia catalana es va disparar un 4% a borsa pels rumors i per un comunicat de CriteriaCaixa, el hòlding de participades de La Caixa, que és el primer accionista de Naturgy, amb un 26,7% del capital, admetent que està preparant una reordenació en l'accionariat de la companyia per preservar-ne el control espanyol.

Els fons CVC i GIP, que controlen cadascun el 20% de Naturgy, busquen des de fa dos anys una sortida de l'accionariat per recollir els guanys de la seva inversió. La impossibilitat de dur a terme el pla Géminis, que els podria donar sortida, per l'oposició del govern espanyol, va portar tensions al consell de l'energètica. Isidre Fainé i La Caixa van sortir al rescat de Reynés reforçant-se al capital i defensant públicament l'estratègia del president de Naturgy quan, l'any passat, els fons van intentar imposar-li un CEO.

Si el grup àrab vol comprar el 40% de Naturgy que tenen GIP i CVC, ha de presentar una opa

Això va calmar les aigües, però la baixada a borsa d'aquest 2024 ha tornat a posar nerviosos alguns dels accionistes, especialment CVC. Per resoldre-ho, Criteria, d'acord amb el govern de Pedro Sánchez, està liderant la cerca d'un inversor, que seria Taqa. Segons publica Expansión, aquesta companyia ja hauria fitxat dos bancs d'inversió, Lazard i Roschild, per encarregar-los l'operació.

Criteria assegurava aquest dimarts que l'operació encara estaria en una fase inicial, però s'espera que Naturgy i els seus accionistes donin més detalls aquest mateix dimecres després de la sol·licitud de la CNMV. Si Taqa comprés el 40% que sumen CVC i GIP, hauria de presentar una opa, motiu pel qual el regulador ha demanat explicacions. Una altra opció seria que Criteria, o IFM, es quedessin una part perquè el grup àrab no hagués de superar el 30% i, per tant, no fos necessari presentar una opa.