Ciriaco Hidalgo, el responsable de relacions institucionals de SEAT durant els últims dotze anys, deixa la multinacional automobilística. Hidalgo, a punt de complir 64 anys, ha arribat a un acord amb el president i CEO de SEAT, Wayne Griffiths, per prejubilar-se. De fet, la voluntat d'Hidalgo era retirar-se fa un any, el 2022, però davant de la insistència de Griffiths perquè allargués la seva estada en la companyia va acceptar una pròrroga de dotze mesos. Aquest divendres serà el seu últim dia. El substituirà Gabriele Palma, director de Casa Seat fins al juny.

L'adeu d'Hidalgo és relatiu. El directiu, lluny de penjar les botes definitivament, romandrà vinculat a SEAT de manera indirecta, ja que continuarà assessorant la companyia en els assumptes governamentals com a consultor extern, segons ha pogut saber ON ECONOMIA.

Aquest vincle forma part de l'acord entre Ciriaco Hidalgo i Wayne Griffiths. Per a l'executiu britànic, Hidalgo s'havia convertit en una peça imprescindible de la companyia i del Grup Volkswagen a Espanya, pel seu professionalisme i per la seva amplíssima agenda de contactes a esquerra i dreta del tauler polític, com es va encarregar de recordar el mateix CEO de SEAT en una festa sorpresa per acomiadar Hidalgo que va tenir lloc aquest dilluns a la nit a Casa Seat.

A l'acte privat van acudir mig centenar de persones. Més enllà del comitè executiu de SEAT i dels líders sindicals de la companyia (Matías Carnero, d'UGT, i Rafa Guerrero, de CC. OO.) es van ajuntar els seus familiars més directes, amics, companys i excompanys d'Hidalgo al llarg de la seva dilatada trajectòria directiva, política i sindical, entre ells dos expresidents de la Generalitat, de Catalunya i valenciana: José Montilla i Chimo Puig. Amb el primer, va treballar braç a braç a la plaça de Sant Jaume i la seva relació amb el segon va ser clau perquè el consorci alemany optés per Sagunt per instal·lar la gigafactoria de bateries.

Carles Fabró, l'històric cap de protocol dels presidents catalans no va faltar a la cita, com tampoc Oriol Pujol, exsecretari general d'Indústria de la Generalitat i de l'extinta CDC -Hidalgo té una profunda amistat amb la família Pujol- i Rafael Ortiz, el soci que dirigeix l'àrea de laboral de Garrigues. El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, i l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, van enviar sengles vídeos d'agraïment i felicitació. Igual que el seu cantant favorit, Joan Manuel Serrat.

Ciriaco Hidalgo va ser, com Collboni, un alt dirigent d'UGT i va ocupar diversos càrrecs a la conselleria de Treball de la Generalitat, abans de liderar l'àrea de Polítiques Econòmiques amb José Montilla. Ara, a més de continuar assessorant SEAT com a consultor, també es dedicarà al mentoring i a col·laborar en projectes socials.

La marxa d'Hidalgo se suma a la d'un altre d'històric de les relacions institucionals de la casa, Carlos Romaní, que es va jubilar fa poc més d'un any, pel que la direcció de SEAT haurà d'anar a totes per armar un departament de primer nivell, una cosa que per a Griffiths i per als interessos de VW a Espanya és fonamental, i que ara està en mans de la doctora Patricia Such, a qui formalment reportava de Gentilhome, i de la direcció del qual depèn el servei mèdic -el CARS, un referent-, la seguretat i, més recentment, les relacions institucionals i Casa Seat.

Des que Ramon Paredes -ahir absent, malgrat fitxar Hidalgo el setembre de 2011- deixés SEAT el 2018, la direcció que s'encarrega dels assumptes públics i reguladors en la companyia i el grup ha anat donant alguns tombs, en passar per les mans de Christian Stein, Josep María Recasens (fins que Luca de Meo se'ls va emportar a ambdós a Renault), Lourdes de la Sota, fins avui, en mans de Such.

Gabriele Palma no és un expert, ve de la publicitat i el màrqueting, però fa més d'una dècada que treballa a la companyia -es va incorporar al departament de màrqueting en 2012- i és l'artífex de Casa Seat, que des de juny pilota Cristina Vall-Llosada. Palma va gestar el projecte i l'ha dirigit amb èxit en els seus primers tres anys, fet que li ha permès ampliar la seva xarxa de contactes i confeccionar una nova agenda que sens dubte li vindrà molt bé per al nou lloc. En els últims mesos, Gentilhome i Palma han treballat estretament, i ho continuaran fent a partir d'ara, un des de dins i l'altre des de fora.