Vodafone Espanya es troba "expectant" davant els possibles moviments que es puguin produir després que l'empresa britànica de telecomunicacions hagi anunciat que el seu CEO, Nick Read, deixarà el càrrec a finals d'any. Read, que ocupa aquest càrrec des de l'any 2018, continuarà disponible com assessor de la junta directiva fins al 31 de març de l'any 2023. L'ara directora financera de la companyia, Margharita Della Valle, la substituirà com a CEO interina. 

Director financer des de l'any 2014 fins al 2018, Read va assumir el càrrec en substitució de Vittorio Colao a l'octubre de 2018, amb l'empresa enmig d'una caiguda a la Borsa de Londres que no ha sigut capaç de frenar. L'acció de Vodafone val avui 91 lliures esterlines, per les més de 150 que costava quan ell va entrar. 

"Estem expectants perquè Nick Read va ser qui va posar a Collman Deegan, expert en fusions, com a responsable a Espanya per tal de fer la fusió amb Másmóvil. El fet que no ho aconseguís i sí ho fes Orange va ser una important derrota", expliquen les fonts sindicals, que, tanmateix, apunten que el futur de Collman dependrà de qui assumeixi el càrrec definitiu de CEO a Londres i quina sigui la seva estratègia. Tot i perdre en la carrera, des de Vodafone van assegurar el passat mes d'abril que la fusió podia suposar un escenari d'oportunitats per a la companyia.

Colman Deegan, CEO de Vodafone Espanya
Colman Deegan, CEO de Vodafone Espanya |Foto:cedida

Ara bé, els resultats que Vodafone Espanya va presentar del primer semestre del seu any fiscal, és a dir, de l'1 d'abril al 30 de setembre de l'any passat, van presentar una caiguda d'un 4,5% dels ingressos. Tot això després d'un ERO que va costar la feina a 500 treballadors l'any passat, un 12% de la plantilla, només dos anys després que un altre suposés la sortida de 1.000 treballadors, el 20% de l'equip de llavors. Durant el mateix 2021, Orange va presentar un altre ERO a 400 treballadors i Telefònica un pla de baixes voluntàries que va culminar a principis d'any amb 2.400 sortides, mostres de les dificultats que viu el sector.  

Quan va assolir el seu càrrec, Read va posar Espanya com una de les seves prioritats i va criticar l'agressivitat de Telefónica pel que fa als drets televisius del futbol. Cinc anys després, Vodafone és la quarta companyia en el repartiment de mercat de línia ampla a Espanya (té un 18,27% del mercat), superat per poc pel Grup Másmóvil (18,69%), que està en expansió, i també per Orange (23,54%) i Movistar, que lidera el rànquing (34,50%). Pel que fa a la telefonia mòbil, Vodafone és tercera, amb un 22,34% del mercat, per davant de Másmóvil i per darrere d'Orange i Telefónica. La fusió d'Orange i Másmóvil, pendent de l'aprovació del Consell Europeu, deixaria Vodafone amb una pèrdua de pes important en la carrera.  

Augment de preus en un sector danyat  

La notícia de la marxa de Read arriba tres dies després que, davant la caiguda d'ingressos, Vodafone Espanya decidís aplicar un augment de les seves tarifes una mitjana de 4 euros, un 6,5%, a partir del mes de gener, com poc abans havia fet Movistar.  Vodafone ofereix avui dia a Espanya tarifes mòbils il·limitades d'entre 25 i 33 euros i d'altres amb minuts i dades limitades entre 15 i 20 euros al mes. Pel que fa als paquets de fibra i mòbil, la companyia té paquets entre 49 i 85 euros, aquesta darrera amb els canals de reproducció en línia Disney Channel, Amazon Prime i HBO Max incorporats.  

Les grans companyies acusen les operadores de baix cost de malmetre el mercat. "És un dels pocs mercats deflacionistes", lamenten fonts del sector després que, a finals de novembre, en un acte conjunt amb els sindicats i la ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, els CEOs de les principals operadores telefòniques es comprometessin públicament a no acomiadar treballadors malgrat el complicat moment que viu el sector. Un informe del departament de comunicacions d'UGT mostra que l'IPC general ha augmentat un 60% des del 1998 mentre que ha caigut un 28,6% en el sector de les comunicacions. 

En aquell mateix acte, Calviño va recordar que s'han aprovat més de 20.000 milions d'euros per tal de mobilitzar inversions en 5g, fibra, intel·ligència artificial o digitalització de les pimes. I tots els implicats van estar d'acord a demanar que les grans tecnològiques dels Estats Units, responsables del 60% del tràfic, augmentin la seva aportació impositiva a les xarxes espanyoles. "Hem treballat per ells", va dir el president de Telefónica Espanya, Emilio Gayo, mentre els sindicats van recordar que les tecnològiques generen només 4.000 llocs de feina pels 28.000 de les grans telecos