L'operador d'infraestructures de telecomunicacions Cellnex vol consolidar el valor i el desenvolupament del seu negoci en els propers anys centrant-se en el creixement de les activitats que té actualment funcionant a 12 països d'Europa, la qual cosa hauria de proporcionar la tornada als beneficis, en el termini de 4 anys. L'objectiu, concretat pel conseller delegat Tobías Martínez, va aparellat a la reducció dels nivells de deute, situats a tancament de 2022 en 16.900 milions d'euros, segons els resultats anuals presentats aquest dimecres.

Tobías Martínez ha exposat que, sempre que no es realitzi cap adquisició que modifiqui el perímetre de la companyia, "cosa que en principi no està prevista", la companyia cotitzada continuarà amb les amortitzacions de l'ampli creixement inorgànic que ha tingut en els últims set anys i anirà reduint les pèrdues, com ha passat el 2022. L'any passat, el grup va registrar un resultat net negatiu de 297 milions, inferior als 363 milions que va restar el 2021.

El canvi de ruta en l'estratègia de Cellnex respon a la necessitat de recuperar la confiança dels inversors que "han penalitzat la companyia pel seu palanquejament", en un context de canvi de paradigma econòmic amb una pujada de tipus d'interès i la tendència alcista de la inflació, a més de l'increment dels costos energètics. "Per continuar sent competitius en el nou context ja anunciem una nova política d'assignació de capital per optimitzar els nostres retorns, centrant-nos més en el creixement orgànic del negoci, aparellat també a un objectiu clau: obtenir la qualificació de grau d'inversió d'Estàndard & Poor per completar la qualificació de grau d'inversió que ja tenim amb Fitch", ha puntualitzat Tobías Martínez, en la qual serà la seva última presentació de resultats, ja que ja va avançar que deixarà les seves responsabilitats executives el proper mes de juny. Sobre el seu relleu: "Estem treballant en el tema, jo participo en el procés, i no podem explicar res més".

Sobre l'evolució del negoci el 2023, el grup preveu superar els 4.000 milions en ingressos, per sobre dels gairebé 3.500 milions de 2022. Per a això, es potenciarà l'activitat de totes les filials, de les quals depèn la gestió de 110.830 emplaçaments operatius (sense comptar els 19.759 que té previst desplegar el 2023). I "sense ser actius", no es descarta donar entrada en alguna de les filials a socis inversors locals que estiguin interessats en aportar valor a la gestió, compartir estratègies industrials; en definitiva, "també pot contribuir que anticipem arribar a l'investment rascli, el que no implica assumir una política de desinversions", ha especificat el màxim directiu de la companyia.

Així mateix, el màxim dirigent de la companyia també s'ha referit a la futura política de dividends i ha comentat que aquesta de moment no pot canviar fins que l'empresa no surti del desapalancament ni es redueixi el deute, actualment de 17.000 milions d'euros. Per això, ha dit, cal que Cellnex entri a la categoria d''investment grade' i començar a obtenir beneficis. A partir d'aquí, ha comentat que caldrà concretar com es retribueix l'accionista.

D'altra banda, Tobías Martínez ha indicat que no espera un canvi de l'estructura accionarial de la companyia després que Hutchinson CK tingui al voltant d'un 5% ja que va cobrar part de l'operació de fa uns mesos en accions.

Sobre la baixada del valor dels títols a la borsa, el conseller delegat de la multinacional ha comentat que el 80% de les adquisicions es fan a través d'algoritmes i que aquestes "penalitzen" les companyies molt apalancades. En aquest sentit, ha defensat que Cellnex ha continuat endavant amb els seus objectius i que s'ha vist afectada per un context que no prima el creixement inorgànic.