Catalunya, Madrid, el País Basc i el País Valencià en representen més del 70% de la despesa total del país en innovació i són també les regions que destinen un percentatge més gran del seu PIB a aquest tipus d'inversió, així com les principals productores d'aquests actius. Catalunya se situa al capdavant en nombre d'empreses especialitzades, Madrid lidera el volum de vendes de serveis intangibles, mentre que el País Basc i el País Valencià destaquen pel seu esforç proporcional en relació amb la seva economia regional.
Així ho posa en relleu l'última anàlisi de BBVA Research, on explica que la inversió en actius intangibles (com el programari, la I+D o el capital humà) s'ha consolidat com un dels principals motors de creixement econòmic a Espanya. Tanmateix, aquesta inversió no es distribueix de forma homogènia al territori, sinó que es concentra en quatre comunitats autònomes que destaquen tant per volum com per intensitat.
Actualment, set de cada deu euros destinats a la innovació a Espanya surten de Catalunya, Madrid, el País Basc i el País Valencià. Encara que en termes absoluts Andalusia ocupa posicions destacades, la seva inversió relativa respecte al PIB és menor, la qual cosa suggereix oportunitats de millora en eficiència innovadora. En conjunt, l'estudi posa en relleu les bretxes territorials en l'ecosistema intangible espanyol i el potencial de les polítiques públiques per reduir-les.
L'estudi de BBVA Research es basa en un nou indicador desenvolupat pel banc a partir de l'anàlisi de més de 250.000 transaccions bancàries anònimes realitzades entre 2019 i 2024 per 37.000 empreses que són clientes del banc. Amb aquestes dades, l'entitat ha pogut identificar pagaments de factures entre empreses, que s'utilitzen com a servidor intermediari per estimar la inversió en actius intangibles amb un nivell elevat de detall.
L'eina replica amb precisió les xifres oficials de la Comptabilitat Nacional Trimestral de l'INE, amb correlacions superiors al 0,60. Per tipus d'actiu, tant BBVA com INE destaquen la I+D en serveis professionals, el programari destinat al sector energètic i els serveis informàtics i audiovisuals per a mitjans i tecnologia, com a motors del creixement en la inversió intangible.
Mentre que sectors com la construcció, el transport o la indústria química mostren menor dinamisme relatiu. L'anàlisi també revela que la majoria dels serveis intangibles es comercialitzen dins de la mateixa comunitat autònoma, amb l'excepció de la I+D, que mostra una mobilitat interregional més gran, especialment cap a Madrid.
Europa n'inverteix menys que els EUA
Europa inverteix menys en actius intangibles que els Estats Units. El 2023, el 21% del total de la inversió en la UE es va destinar a actius intangibles, davant el 35% als EUA. Aquesta diferència explica part de la bretxa de productivitat entre ambdues regions, especialment en sectors intensius en tecnologia.
Europa tendeix a centrar-se en millores incrementals sobre tecnologies madures, la qual cosa limita la disrupció i la capacitat de generar noves fonts de creixement. A la UE, la creació tecnològica ha disminuït en la indústria manufacturera d'alta tecnologia, tradicional motor de la productivitat. La tecnologia al sector serveis s'ha accelerat, però només les empreses més avançades semblen beneficiar-se d'aquest progrés.
La fragmentació es deu a la normativa, la sobreregulació i les restriccions d'accés a dades i mercats, que eleven els costos per a les noves empreses tecnològiques, limiten la competència i redueixen l'efecte d'arrossegament de la innovació, explica l'estudi de BBVA Research.
Així, les empreses emergents tecnològiques europees depenen més del capital propi o del capital de risc (VC) que del finançament bancari, i el mercat europeu de capital risc continua sent petit. Això dificulta que les empreses innovadores creixin i competeixin a escala global.