L'empresa catalana Arquima, fabricant d'estructures de fusta per a la construcció d'habitatges de fusta, serà l'encarregada de tornar a posar en marxa l'activitat de la serradora de Valsaín, a Segòvia, que feia onze anys que estava tancat i que l'any passat va ser declarat com Bé d'Interès Cultural, en la categoria de Monument. La companyia que va fundar i dirigeix José Antonio González ha estat l'empresa adjudicatària per l'Organisme Autònom Parcs Nacionals, pertanyent al MITECO (Ministeri de Transició Ecològica i al Repte Demogràfic) d'aquest centre, durant els 25 anys vinents. Això li permetrà obtenir fusta en el territori estatal, sense haver de recórrer a grans importacions d'avet d'Àustria o França, i reduir les emissions de CO₂ derivades del transport de la primera matèria fins a Abrera (Barcelona). Amb aquesta adjudicació i la seva explotació, Arquima contribuirà a la generació d'activitat econòmica al municipi Real Sitio de San Ildefonso, i fomentarà l'ocupació local al voltant de les muntanyes de Valsaín i del parc nacional de la Serra de Guadarrama, segons ha comunicat aquest dilluns.

Reprenent l'activitat de la històrica serradora, que data de 1884, Arquima podrà generar la seva primera matèria i, per tant, controlarà tot el procés constructiu, des del serrat del tronc fins a la construcció dels habitatges que, generalment, construeix sota demanda. Els processos de construcció de la companyia, des de 2007, compten sempre amb la certificació Passivhaus, que atorga el Passivhaus Institut, de Darmstadt (Alemanya), i que valida que són edificacions cent per cent sostenibles

Vivienda Arquima
Interior d'un dels habitatges cent per cent sostenibles, construïts per Arquima / Arquima

La companyia va obrir el passat mes de gener unes noves instal·lacions fabrils a Abrera, per guanyar capacitat, davant l'increment de la demanda en l'àmbit estatal, cosa que es va traduir en una millora del 30% en la facturació de l'any passat que va arribar als vuit milions d'euros i que per aquest 2023 preveu una alça exponencial fins als 30 milions d'euros, gràcies a les comandes en curs. La fàbrica d'Abrera ha permès multiplicar per sis la capacitat de producció, així com disposar d'un edifici d'oficines de 500 m². El director José Antonio González assegurava, coincidint amb l'obertura del centre de producció, que no descarta entrar en alguna ronda de finançament per introduir un soci inversor a la companyia "que ens permeti accelerar encara més aquest creixement". 

En paral·lel, la firma preveu duplicar els recursos humans de l'empresa el 2023. Actualment, amb presència a Catalunya i Madrid i delegacions a Galícia, Andalusia, València i les Balears, la companyia té una plantilla de més de 45 treballadors, més de 20 dels quals són arquitectes, arquitectes tècnics o enginyers. L'equip és l'encarregat de realitzar les promocions, projectes residencials i equipaments que la firma fa sota demanda. Entre altres projectes, aquest any Arquima construirà dues promocions a Balears, amb el sistema constructiu industrialitzat d'entramat lleuger de fusta, per a AEDAS Homes, la promotora residencial de referència en l'àmbit estatal. Es tracta de dues promocions immobiliàries de 26 i 16 cases d'alt standing, a Palma i Llucmajor, respectivament.

Arquima Valsaín
L'equip d'Arquima a la serradora de Valsaín / Arquima

Sense activitat a la serradora de Valsaín

La serradora va deixar de funcionar el 2012, després que la crisi del 2008 ofegués la recuperació d'un terrible incendi ocorregut el 2005. La serradora havia funcionat bé des que el 1985 es va remodelar i automatitzar en una nova fàbrica, moderna per a l'època, instal·lada en una nau construïda el 1952 al costat de l'original, del segle XIX. Arquima preveu reiniciar l'activitat. A Valsaín, els troncs seran escorçats i tallats en taulons i les deixalles fruit de la poda i el tall de les branques, una vegada triturats i barrejats amb aigua, seran aprofitats per fer una mena de polpa que serveix d'aïllament tèrmic per als futurs habitatges.