Les accions del BBVA i el Banc Sabadell han obert aquest divendres la sessió borsària, com cotitzades en el selectiu Ibex-35, amb guanys entorn del 2% després que dimecres la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) autoritzés, amb condicions, l'oferta pública d'adquisició (opa) del banc d'origen basc sobre l'entitat catalana.
Però el bon acompliment dels dos valors bancaris no s'ha sostingut al llarg de la jornada borsària. I ambdós han evolucionat de forma dispar. A mitja sessió ja es constatava la divergència: el BBVA guanyava un 1,04%; i Sabadell, atenuava el creixement al 0,35%.
La diferència se n'ha anat incrementant fins al tancament de la sessió, el comportament ha estat oposat i, de forma peculiar, han registrat el mateix moviment percentual, un 1,33%, però amb signe contrari.
En concret, les accions del BBVA van mostrar una reacció positiva, tancant la sessió d'aquest divendres amb un augment de l'1,33%, fins a assolir els 12,22 euros per títol. Aquest increment suggereix que els inversors van valorar favorablement l'aprovació de l'opa per part de l'organisme regulador, interpretant-la com un pas endavant significatiu en l'operació d'adquisició.
D'altra banda, els títols de Banc Sabadell van registrar un descens de l'1,33%, situant-se en els 2,53 euros per acció. Aquesta caiguda podria reflectir la incertesa que encara persisteix entre els inversors respecte al futur de l'entitat en el context de l'opa hostil.
En els últims 12 mesos, l'evolució d'ambdues entitats ha estat favorable. No obstant això, el Banc Sabadell s'ha revaloritzat per sobre del BBVA. Des de finals d'abril de 2024, el Banc Sabadell acumula una millora percentual del 34,22%; mentre que el BBVA ha millorat la seva cotització en un 24,06%.
L'associació d'accionistes minoritaris del Banc Sabadell ha insistit des que es va iniciar el procés en què l'oferta del BBVa infravalora les accions de l'entitat catalana. En concret, el seu portaveu, Jordi Casas, concreta que el preu ofert és un 7% inferior al valor actual de les accions. A més, els minoritaris consideren "clarament insuficients" les condicions amb què la CNMC ha donat la seva aprovació a l'opa llançada pel BBVA, ja que no mitiguen els riscos per a la competència i "llasten" la rendibilitat de l'operació.
Aquests accionistes han fet pública aquest divendres la seva preocupació per la decisió presa el passat 30 d'abril per la CNMC (Comissió Nacional del Mercat de la Competència) i alerten que l'aprovació de l'opa implicarà "una elevada destrucció de valor" per a ells. En un comunicat, l'associació ha subratllat que "els compromisos són clarament insuficients per preservar la competència bancària a Espanya i protegir el valor per als accionistes".
El Govern i la CNMV
Recordem que, després de superar el tràmit de Competència, l'opa ha de rebre el "sí, vull" del govern espanyol, per la qual cosa la pressió ara la té l'executiu de Pedro Sánchez. Serà el Ministeri qui, en el termini de 15 dies, haurà de concretar el seu posicionament o, en el seu cas, el Consell de Ministres, que pot deixar els compromisos imposats al BBVA tal com són en l'actualitat o bé si n'afegeix d'altres a favor de l'interès general. Posteriorment, serà la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) qui determini l'aprovació final del fullet d'opa presentat pel BBVA. A més de l'autorització de la CNMV, finalment s'haurà d'iniciar el període d'acceptació on votaran els accionistes del Banc Sabadell, que segons el calendari no es produiria fins al mes de setembre o octubre.
En espera de les següents decisions, la pressió sobre el Govern perquè rebutgi l'opa es manté des d'institucions i partits polítics catalans. Aquest divendres s'ha afegit a l'advertiment la patronal vallesana Cecot. L'organització empresarial ha insistit que l'operació, si finalment tira endavant, amenaça d'"erosionar la pluralitat del sistema financer". "Més enllà dels efectes a curt termini, la concentració planteja una problemàtica de fons: l'erosió de la pluralitat del sistema financer", segons ha afirmat l'organització empresarial en un comunicat.
Oposició de patronals i sindicats
A més, Cecot ha apuntat que l'opa pot debilitar la capacitat de moltes empreses per negociar condicions, diversificar riscos i mantenir relacions bancàries estables. En aquesta línia, el president de la patronal, Xavier Panés, ha assenyalat que els preocupen "especialment aquelles empreses d'entre 30 i 200 milions de facturació, que solen ser usuàries de més d'una entitat financera per poder desenvolupar la seva activitat."
També ha opinat la federació de pensionistes de CCOO de Catalunya ha alertat aquest divendres que existeix una "alta probabilitat" de nous tancaments d'oficines bancàries si el Govern permet l'opa del BBVA sobre el Banc Sabadell, la qual cosa incrementarà l'exclusió financera de col·lectius com les persones de més edat.
El sindicat ha expressat així la seva preocupació per la situació que es pot donar si l'Executiu de Pedro Sánchez no evita que prosperi l'operació, que suposaria, ha subratllat, "un greu problema democràtic que no ens podem permetre". En un comunicat, l'organització sindical assegura que l'opa "significa un risc de greus conseqüències i que cal parar".