CaixaBank revisarà a l'alça les seves previsions sobre el creixement del PIB per a aquest 2023. El president del banc, José Ignacio Goirigolzarri, reconeix que el comportament de l'economia espanyola "ens està sorprenent a tots, fins i tot als optimistes", si es té en compte que fa un any -després de l'esclat de la guerra a Ucraïna i el repunt de la inflació- es preveia fins i tot que aquest exercici hi hagués recessió. Però això no ha passat i a més l'activitat econòmica avança a bon ritme, de manera que el banc es veurà obligat a revisar les previsions del PIB per al conjunt de l'any.

El servei d'estudis de CaixaBank havia pronosticat que el PIB creixeria un 1,6%, però ara entenen que, molt "probablement" aquest creixement serà proper al 2%, segons revelava Goirigolzarri en un encontre financer. Aquestes previsions estan alineades amb les del Banc d'Espanya, que precisament aquest dimecres també ha avançat que modificarà les seves a l'alça des de l'1,6% estimat el març fins a prop del 2%, a causa del millor comportament d'economia en la primera part de l'any malgrat l'entorn d'incertesa internacional.

La revisió a l'alça del banc i del supervisor donaran la raó a les previsions del Govern espanyol, que en el Programa d'Estabilitat 2023-2026 enviat a Brussel·les fa unes setmanes ja parlava d'un creixement de l'economia proper al 2,1% aquest any. Goirigolzarri comentava que equivocar-se en les previsions, sempre que siguin per corregir-les a l'alça, "està bé", però recordava que encara no s'ha assolit el PIB del 2019.

El president de CaixaBank destacava que el mercat laboral s'està comportant també "millor de l'esperat i això està ajudant el creixement econòmic. Però cridava l'atenció sobre la productivitat, "és un punt feble permanent". Segons el seu parer, Espanya hauria de ser més ambiciosa amb els objectius fixats, ja que la renda per càpita ha pujat un 1,6% el que compara malament amb els creixements de doble digito d'Alemanya o Portugal. "Ho fem millor que Itàlia o Grècia, però el creixement ha estat escarit en aquests anys i hem d'aspirar a creixements més forts".

Goirigolzarri defensava que s'ha d'incrementar la productivitat amb reformes "profundes" que cal realitzar, encara que siguin "difícils". També destacava la vulnerabilitat dels comptes públics. "Tenim un dèficit del 4% i m'escampo veiem la història de l'economia espanyola, veiem que portem dècades sense tenir superàvit estructural". El deute públic s'ha incrementat en 700.000 milions d'euros i segons la seva opinió, s'ha de definir un camí de reconducció perquè el mercat ho exigirà.

CaixaBank té un 64% dels dipòsits protegits

En un altre ordre de coses, el president de CaixaBank explicava els motius que han portat a Silicon Valley Bank o First Republic a la seva fallida, per negar que a Europa pugui produir-se una crisi financera com la de 2008. Goirigolzarri recordava també que el 64% dels dipòsits dels seus clients estan coberts pel Fons de Garantia de Dipòsits (FGD) perquè són inferiors a 100.000 euros, que és la quantitat màxima que es pot recuperar a Espanya si trenca un banc.

Malgrat allunyar la por que la crisi bancària dels Estats Units pugui replicar-se a Espanya, el president de CaixaBank reconeixia que el càstig en borsa estava sent fort. En aquest sentit, indicava que els bancs regionals americans han caigut un 34% des de la primera fallida al març, l'índex S&P de bancs un altre 24% i els europeus el 15%. Però segons el seu parer, "hi ha diversos elements" que ho expliquen.

El primer és que quan hi ha turbulències en un sector, l'inversor decideix posar-se curt i vendre aquests actius. "El mercat és global i tot afecta". I en segon lloc, es produeix una reacció al mercat on es tendeix a pensar que els bancs centrals no pujaran tant els tipus d'interès com estava previst o que l'economia pugui pujar menys del previst. "La combinació d'aquests factors crec que és el que ens va afectar. Però la situació s'està reconduint i crec que continuarà fent-ho", matisava.