CaixaBank tanca el cercle. Des que van començar a pujar els tipus d'interès, els grans bancs del país van començar a aplicar algunes millores en els préstecs dels seus treballadors. Sabadell i Santander van ser dels primers i Unicaja ha estat dels últims. Només faltava el banc català, que finalment aquesta setmana ha arribat a un acord amb la representació laboral per fixar entre l'1,5% i el 2% l'interès màxim de les hipoteques, segons el saldo i el temps que porti pagant-se.

En concret, el banc aplicarà un màxim de l'1,5% sobre el primer tram de les hipoteques sobre habitatge habitual, que sol ser el més beneficiós per als treballadors, ja que es cobra a euríbor -2,5%. Però amb la forta pujada de l'últim any se situava ara en +1,66%, de manera que aquesta rebaixa (a l'1,5%) no serà tan notable com en el segon tram.

Els treballadors de CaixaBank obtenen unes condicions diferents en el segon tram del préstec hipotecari, aquí l'euríbor és del +0,65%, de manera que, amb la pujada de l'índex havia assolit el 5% en alguns préstecs. Per això ara ha topat al 2%.

Així mateix, el banc que dirigeix Gonzalo Gortázar ha acordat amb els sindicats que per a nous préstecs o per a un altre tipus de préstecs, els aplicarà la Hipoteca Casa Fàcil, però amb finançament mixt i en millors condicions que als clients. Les mesures comencen a aplicar el gener de 2024, que és quan CaixaBank revisa els préstecs de la seva plantilla i s'estendran tot l'any, fins al desembre. Encara que si el context es manté com ara, amb elevada inflació i tipus a l'alça, podria ampliar-se per un període de dotze mesos addicionals.

Es veuran afavorides unes 30.000 persones que ja tenen un préstec contractat. Entre elles s'inclou la plantilla activa en CaixaBank, la que està en situació d'excedència o permís, però manté les condicions financeres dels préstecs per a empleats i aquelles que han extingit la seva relació laboral amb el banc, però mantenen també les esmentades condicions.

"Tot aquell que en la desvinculació amb el banc hagi mantingut les condicions d'empleats es beneficiarà de l'interès màxim, però no del nou finançament", explica Begoña Peiró, presidenta de SECB, el sindicat majoritari de CaixaBank.

Peiró assegura que d'aquesta manera es donarà solució als empleats que estan tenint dificultats per afrontar les seves despeses pel context econòmic, "almenys fins i tot que d'una treva a l'euríbor". En aquest sentit, recorda que les entitats fan refinançaments als clients o permeten millores, però a la plantilla no, ja que només es pot negociar col·lectivament. "Per això està bé que aquest acord hagi tingut representació social, i no hagi estat una mesura unilateral". SECB i la resta de sindicats signants de l'acord celebra la mesura, que porten sol·licitant "des de fa ja molts mesos" i també negociant.

CaixaBank ha estat dels bancs que més s'ha resistit, també Unicaja que finalment el mes d'octubre passat va fixar en l'1,75% l'interès màxim a pagar en tots aquells préstecs en vigor o a qui en sol·liciti un per a la compra del seu habitatge habitual, però ho va fer sense negociar, de manera unilateral. Per a la resta de préstecs vinculats a habitatge, el banc andalús va establir el límit en el 2,25%. En ambdós casos, les rebaixes s'estendran també fins al desembre de 2024.

Santander va moure fitxa al principi d'any amb les hipoteques per a empleats perquè estiguessin topades en l'1,5% de manera conjuntural, aquest 2023. Però també a l'octubre, el banc que presideix Ana Botín va anunciar que allargaria aquesta mesura durant 2024.

Així mateix, el mes de juliol passat BBVA va anunciar a la seva plantilla que limitava al 2,20% les seves hipoteques tant de primera com de segon habitatge perquè tinguessin millor preu els clients; Abanca també va rebaixar l'interès màxim a l'1% aquest any. I Sabadell, on els sindicats van demanar ja l'any passat una conversió de variable a fix, es van obrir dues finestres per fer-ho, una el 2022 i una altra aquest 2023.