L'euríbor a dotze mesos, que és l'índex que més s'utilitza a Espanya per calcular les quotes de les hipoteques variables, ha baixat amb força aquest divendres i ha marcat una taxa diària del 3,9%, situant-se així per sota del 4% per primera vegada des del passat 15 de juny. Cal recordar que l'euríbor va superar el 4% en taxa diària per primera vegada des de 2008 just el passat 16 de juny, i durant aquests cinc mesos s'havia mantingut en aquest nivell fins avui.

Això fa que la taxa mitjana de novembre, que és la dada que s'utilitza per calcular les hipoteques variables, també baixi, encara que de forma provisional, a l'entorn del 4,03%, que és inferior al 4,160% registrat a tancament d'octubre, indica l'Agència EFE. Els experts preveuen, de fet, l'estabilització de l'euríbor i que es mantingui en l'entorn als nivells actuals, entre el 4 i el 4,1%, en els propers mesos.

I això, després que el Banc Central Europeu (BCE) hagi decidit frenar les alces dels tipus d'interès (després de deu pujades), encara que hagi advertit que es mantindran alts durant "un període prou llarg". Si finalment es confirma la dada mensual de novembre, malgrat la caiguda, no suposarà un gran alleujament per a aquells que hagin de revisar les seves hipoteques, ja que fa un any, el novembre de 2022, l'euríbor va tancar en una taxa mitjana del 2,828%, és a dir, actualment està per sobre i, per tant, la quota hipotecària es revisarà a l'alça.

Recentment, el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, va explicar que la pujada de les quotes hipotecàries respecte a l'euríbor no acabarà de completar-se fins i tot, almenys, la primera meitat de 2024. Tanmateix, el banc ja entreveu una forta caiguda de l'euríbor de fins i tot l'1% en els dotze mesos vinents.

"L'euríbor a 12 mesos podria haver tocat sostre ja, i durant el proper any les expectatives de mercat apunten que podria moderar-se fins a tancar al voltant del 3%", comentava. L'euríbor s'ha disparat des que van començar a apujar els tipus i ha elevat les quotes de les hipoteques. El gener de 2022 l'euríbor estava en negatiu (-0,5%), però l'abril d'aquell any, quan ja s'anticipava que els tipus d'interès pujarien per primera vegada en 11 anys per contenir la inflació, l'índex va començar a pujar i va assolir el 0,1%.

Ja a l'agost, només uns dies després de la primera pujada de tipus, va superar l'1%, al setembre el 2% i el desembre el 3%. L'escalada s'ha mantingut aquest 2023 i ja va ser al juny quan va superar el 4%. En els últims quatre mesos, l'euríbor s'ha mantingut en l'entorn del 4,1%, però CaixaBank Research (el servei d'estudis del banc) preveu que l'índex no torna a pujar i a més, iniciï ara el camí de baixada fins a tancar en el 3% l'any que ve.

Això suposa un alleujament per als hipotecats, ja que aquells que hagin de revisar la seva quota en la segona meitat del 2024 ja començaran a pagar menys. Així mateix, el departament d'Anàlisi de Bankinter va destacar recentment al seu informe d'Estratègia trimestral la seva previsió de l'euríbor per a 2023, 2024 i 2025. L'entitat anticipa que l'euríbor a 12 mesos es moderarà els propers anys i rondarà el 4,10% el desembre de 2023, per afluixar posteriorment fins i tot 3,90% el 2024 i el 3,40% el 2025.