La bretxa salarial continua sent molt elevada a Espanya. El 2022 el gènere femení va percebre un 22% menys d'ingressos que el masculí, encara que hi ha molta diferència entre ciutats. Barcelona, per exemple, és la ciutat amb més disparitat ja que les dones cobren fins i tot un 25% menys que els homes, mentre que a Sevilla aquesta diferència cau fins al 16%, segons recull un informe del banc online N26 publicat amb motiu del Dia Internacional de la Dona, que se celebra aquest dimecres 8 de març.

A l'esmentat informe es posa en relleu que, la bretxa salarial a Espanya és, tanmateix, menys acusada que en altres ciutats europees com Àustria o Alemanya, on assoleix el 30%. Les espanyoles van ser a més les que més van estalviar de mitja a Europa durant la segona meitat del 2022 (de juliol a desembre) malgrat la inflació. En el primer semestre (de gener a juny) van ser les segones per darrere de les austríaques.

En termes percentuals, les dones del nostre país van apartar un 8% dels seus ingressos cada mes entre el gener i el juny a l'estalvi, per darrere de les austríaques (9%), però per davant de les alemanyes, que van estalviar un 7% i de les franceses, que només van destinar un 2% del seu salari a aquest finalitat.

Durant la segona part de l'any, l'estalvi de les espanyoles va caure un punt percentual respecte al mateix període de 2021, coincidint amb l'escalada dels preus a partir del mes de juny. Malgrat que el nostre país es va veure afectat per una taxa d'inflació superior a la de les principals economies europees durant aquests mesos, les espanyoles van ser les més estalviadores d'Europa aquell període, un 7% davant un 6% en el cas d'Àustria i Alemanya o un 1% a Itàlia.

A Espanya, les dones van estalviar l'any passat un 15% més que els homes cada mes malgrat que ells, com s'ha esmentat abans, van ingressar un 22% més. Les més estalviadores van ser les barcelonines, que de mitja van destinar un 8% al mes dels seus ingressos el 2022, seguides per les madrilenyes (6%) i les sevillanes (2,5%).

Malgrat la bretxa salarial entre homes i dones, elles van demostrar una capacitat més important per a la planificació i l'estalvi durant l'any passat, fins i tot tenint pressupostos mensuals significativament més reduïts. Leila Maria Kehl, Group Strategy Manager de N26, explica que això pot deure's que "les dones solen sentir un risc financer més important que els homes, i el mitiguen estalviant. La penalització de la maternitat, la distribució desigual de la riquesa i la cura no remunerada d'altres persones contribueixen a aquest risc financer".

Un altre estudi elaborat pel banc N26, les dones i la inversió, demostra que la inversió continua sent un camp en el qual les dones se senten menys còmodes, respecte als homes. I això sovint fa que elles prefereixin estalviar en el sentit tradicional, en un compte d'estalvis, abans que fer-ho invertint en borsa, fons d'inversió, etc...

Així ha afectat la inflació a la nostra butxaca

L'augment dels preus causat per una incertesa més important a causa de la situació geopolítica actual, va afectar la butxaca dels europeus i a més d'influir en la seva capacitat per estalviar, també ha canviat les prioritats a l'hora de gastar diners. De fet, l'informe destaca que ha canviat la manera de consumir-ne tant dins com fora de la casa.

Així, els homes i dones van retallar la despesa, per exemple, en activitats de lleure i entreteniment en el segon semestre en un 7% i un 9% respectivament. Sevilla és la ciutat espanyola que registra la caiguda més forta, a la ciutat andalusa les dones van reduir la seva despesa mitjana en més d'un 41% en el segon semestre de l'any passat, davant un 10% dels homes.

El va seguir Madrid, on la mateixa despesa va caure un 17% en cas d'elles i un 16% en el d'ells. Mentre que Barcelona va ser l'única ciutat espanyola analitzada en l'estudi en la qual les dones van incrementar el seu percentatge de despesa en activitats de lleure, i ho van fer en gairebé un 3%, mentre que els homes catalans van retallar prop d'un 2% la seva despesa.

Les grans diferències entre sexes també es troben en la despesa en compres, expliquen des de N26. En el segon semestre, les dones van gastar de mitja un 9% més que els homes. En canvi, el gènere masculí es va deixar més en alimentació i comestibles, on es va incrementar el desemborsament d'ells un 6,3% davant un 2,6% d'elles.

Quant al transport i la mobilitat, tenint en compte la subvenció al carburant a partir del mes d'abril, N26 crida l'atenció del pronunciat augment en la segona meitat de 2022 de la despesa de les dones a Sevilla (d'un 21,3% davant un 13,3% en el cas dels homes), en comparació amb altres ciutats com Madrid (3,64% elles i un 7,24% ells) o Barcelona (6,19% i 7,99% respectivament) en contraposició als mesos de gener a juny del mateix any.