Bizum ha conquerit 22,4 milions de persones en sis anys i sens dubte, és el mètode de pagament instantani més popular del país i el que més ràpid està creixent, però encara no li ha guanyat la batalla a l'efectiu. Un recent informe del Banc d'Espanya anomenat 'Ús de l'efectiu i d'altres mitjans de pagament: com està canviant la forma que paguem?' ressalta que, en l'actualitat, més del 65% de les compres en comerç físic es paguen en efectiu i entre particulars, aquesta xifra s'eleva al 71%. És a dir, que de mitjana, el 68% del total dels pagaments es continua fent amb diners cash.

Encara que si és cert que el pagament en efectiu, amb monedes i bitllets, ha caigut des de 2019 i ho fa al mateix ritme que puja el pagament amb targeta. A les botigues, de fet, els pagaments amb targeta s'han duplicat en els últims tres anys. Passant del 15% a gairebé el 30%. En el mateix temps, els pagaments en efectiu baixen en un 17%. Amb els pagaments entre particulars, l'efectiu cau en un 20% i es va fent més popular l'enviament de diners per transferència o mòbil.

A l'informe es destaca que aquesta disminució del nombre de pagaments en efectiu entre particulars està relacionada amb una facilitat més gran per realitzar pagaments de forma digital a través de plataformes com Bizum. Així, s'observa un augment dels pagaments amb aplicacions mòbils i mitjançant transferències bancàries, que assoleixen el 13% i el 8,5% de les operacions, respectivament.

Bizum ha conquerit la meitat de la població espanyola. La solució de pagaments, creada per la banca el 2016, ja compta amb més de 22 milions d'usuaris i el seu creixement ha estat accelerat des de l'inici de la pandèmia. La mateixa Fintech va reconèixer que el 2020 la reducció dels pagaments en efectiu per la por del contagi va ser en benefici seu, així, quan el Govern va declarar l'Estat d'Alarma a Espanya, va registrar un lleuger descens en els pagaments entre particulars per la reducció dels contactes socials. Però en les setmanes posteriors va disparar el volum d'altes de nous usuaris, fins afins i tot punt de registrar un ritme de gairebé mig milió de nous usuaris al mes durant el març i abril.

En xifres, Bizum va tancar el 2019 amb 6,25 milions d'usuaris i 2021, amb 13,6 milions. El nombre de persones que utilitzen aquest mètode de pagament, que permet enviar diners en tot just uns segons, va continuar creixent fins a fregar els 19 milions l'any passat i aquest exercici ha sumat uns altres 3 milions més. A aquestes dades li han anat acompanyant el nombre d'entitats que han començat a oferir Bizum, així, a més de les més tradicionals, s'han sumat recentment bancs natius digitals com ING, N26 o Orange Bank.

Malgrat la seva penetració, la població continua preferint en majoria pagar amb diners en metàl·lic i a més, no ho fan sol les persones grans, en contra del que es tendeix a pensar. L'informe del Banc d'Espanya reconeix que les persones de més edat utilitzen l'efectiu amb més intensitat, de fet, en els majors de 65 anys aquest mètode de pagament suposa el 69% del total. Però quan baixa la franja d'edat el percentatge no varia gaire, així cau lleugerament al 66% en el col·lectiu d'entre 40 i 54 anys i només fins al 62% en el de 18 a 24 anys.

Una de les raons per les quals els diners en metàl·lic continua tenint tanta força és que permet controlar millor la despesa i el pressupost familiar, així ho destaca gairebé un 20% dels consumidors, seguit de la protecció de la privacitat (18,4%) i l'àmplia acceptació (13,8%). En el cas de les targetes, els consumidors valoren poder prescindir de portar els diners necessaris a la cartera (24,5%). La rapidesa (20,1%) i la seguretat (16,2%) que aquest mitjà de pagament els proporciona.

S'estén l'ús del cash back

La manera més habitual d'accedir a l'efectiu és a través del caixer automàtic (83%) seguit de les reserves de diners que les famílies tenen a casa (7,8%) i la retirada en la finestreta de les sucursals (5%). Tanmateix, un 3% ja declara fer-ho a través dels mitjans no tradicionals, és a dir, del cash-back o el cash-in-shop.

Aquest mètode, que implica obtenir diners després de fer una compra en un supermercat o una gasolinera, per exemple, s'està estenc. I a més són molts els comerços que ja ho permeten. El Corte Inglés, els supermercats Dia o les gasolineres Galp ho ofereixen a través d'aplicacions com Topii, a qui estan adherits més de 30.000 establiments al país. I a més, la mateixa banca ho està impulsant a les zones rurals, amb poblacions de menys de 500 habitants, on es pot accedir a l'efectiu a estancs i botigues locals.