La plantilla del BBVA ha augmentat en més de 1.100 persones des que va arrencar l'any. El banc que presideix Carlos Torres va anunciar l'any passat la seva intenció d'incorporar milers de treballadors amb perfils tecnològics, principalment professionals de l'àmbit STEM, i el nostre país s'ha emportat bona part d'aquestes contractacions, la qual cosa fa que la seva plantilla a Espanya assoleixi a tancament de setembre els 27.080 empleats, una xifra amb què supera el Banc Santander per primera vegada en una dècada.

El banc que presideix Ana Botín, tanmateix, tanca setembre amb 26.819 treballadors a Espanya. En el seu cas descendeix lleugerament des que va començar l'any, en concret en 20 persones. El Santander i Unicaja són els únics grans bancs que continuen reduint plantilla aquest any. En el cas del banc andalús, perquè encara continua executant l'ERO que va posar en marxa després de la fusió amb Liberbank. Així, Unicaja compta ara amb uns 250 empleats menys que el desembre de 2022. La seva plantilla la formen 7.607 empleats després d'haver-se produït el 97% de les sortides previstes, segons va revelar el banc en la presentació a analistes dels resultats del tercer trimestre aquesta mateixa setmana.

El Santander és el segon banc més gran del país per actius i clients després de CaixaBank, que des de la fusió amb Bankia es va col·locar el primer. En el que a plantilla es refereix, el banc càntabre ha estat tradicionalment per sobre del BBVA, inclòs l'any passat. Però l'onada de contractacions dutes a terme per l'entitat en els últims mesos li ha permès avançar-lo. Tan sols en els anys 2012 i 2013, el BBVA va estar per davant del Santander en plantilla, com ara.

Va ser el 2017 quan el Santander va assolir el seu major nombre de treballadors a Espanya, gairebé 33.300 després d'absorbir el Banc Popular. Des d'aleshores ha reduït la seva plantilla en un 20%, en alguna cosa més de 6.400 persones. Quant al BBVA, va ser el 2015 quan va completar la compra de Catalunya Banc i va fregar els 33.000 treballadors al país, la seva xifra més alta. Però des d'aleshores també ha reduït el seu personal en un 17%.

Tots els grans bancs compten ara amb menys treballadors que fa deu anys per l'onada de retallades de personal que han dut a terme. La gran majoria ha realitzat un Expedient de Regulació d'Ocupació per reduir costos, motivats per l'avanç de la digitalització, i aquests han anat acompanyats de milers de tancaments d'oficines.

Sabadell, CaixaBank i Bankinter creen ocupació

A més del BBVA, també Sabadell, CaixaBank i Bankinter han creat fet servir aquest any. El banc que dirigeix María Dolores Dancausa s'ha caracteritzat sempre per no realitzar cap gran ajustament de personal com sí que han fet els seus competidors, al contrari, ha crescut en plantilla cada any de manera moderada. Així, a tancament de setembre, Bankinter assolia els 6.483 empleats, 64 més que al desembre.

Sabadell és, després del BBVA, el segon banc que més ha crescut en personal aquest exercici. El banc català compta actualment amb una plantilla de 13.821 a Espanya i aquests són 408 més que quan va començar l'any. Encara que la xifra segueix lleugerament per sota dels 14.000 que tenia abans de l'últim ERO i del pla de prejubilacions, dos plans de reducció de personal que l'entitat va realitzar entre 2020 i 2021.

CaixaBank té la plantilla més gran del sistema bancari a Espanya des de la fusió amb Bankia. El banc que presideix José Ignacio Goirigolzarri va tancar setembre amb 40.436 treballadors, uns 215 més dels que tenia al desembre. L'entitat va dur a terme entre 2021 i 2022 l'ERO més gran del sistema financer espanyol (va retallar en 6.500 persones la seva plantilla), però després de materialitzar-se totes les sortides també ha començat a contractar. El banc va anunciar l'any passat que reforçaria, almenys de forma temporal, el personal d'oficines.

La banca dispara les despeses de personal fins i tot un 7%

El major nombre de treballadors en plantilla i les pujades salarials pactades a través de les patronals AEB i CECA a començaments d'any per l'elevada inflació, han disparat les despeses de personal de la banca aquest any, en el cas de Bankinter i el BBVA, fins i tot un 7% des de començament d'any.

Al capdavant hi ha Bankinter, on els costos de personal han pujat de gener a setembre un 7,4% respecte al mateix període de l'any passat, fins als 390 milions d'euros. El banc, a més de pujar el sou als seus treballadors, li ha abonat una extra de 1.000 euros per la inflació i ha pagat una bonificació més elevada que el 2022 pels resultats, segons va explicar la CEO.

Al BBVA també han pujat un 7% respecte a l'any passat, fins a 2.301 milions. Es tracta d'una pujada conforme amb l'elevat augment de plantilla, a més de la pujada salarial; al Santander, els esmentats costos han crescut un 6,3% segons reflecteixen els seus comptes, fins als 3.127 milions.

També Sabadell ha informat que els seus costos de personal han crescut un 5,5%, fins als 820 milions a Espanya; i en CaixaBank un altre 4,5%. El banc català ha gastat uns 2.417 milions en pagar nòmines; Les esmentades despeses només han baixat un 4,9% en Unicaja, fins als 364 milions d'euros, per l'ERO.