El BBVA ha deixat en l'aire què farà amb els consellers i directius del Sabadell si l'opa prospera i acaba absorbint el banc català. Quan Carlos Torres li va plantejar una fusió a l'entitat que presideix Josep Oliu, li va oferir tres seients en el consell d'administració (no executius) i una vicepresidència. Però, en llançar l'opa hostil, va retirar aquesta proposta. Preguntat pel tema, Torres va dir que era "aviat per parlar d'òrgans socials". Es desconeix, per tant, quin futur l'espera a la cúpula del Sabadell. Però si el BBVA decideix prescindir-ne, haurà d'enfrontar-se a 33 indemnitzacions milionàries.

La política de remuneracions dels consellers del Sabadell per als exercicis 2024, 2025 i 2026 blinda els contractes del conseller delegat, César González-Bueno; del conseller i director general, David Vegara; i d'uns altres 31 directius. Així ho van aprovar els mateixos accionistes del banc català en la junta celebrada el març del 2023.

El contracte del CEO conté una clàusula de no-competència de dues anualitats de retribució fixa des de la data del seu acomiadament improcedent o canvi de control, com seria el cas. És a dir, César González-Bueno podria rebre prop de quatre milions d'euros d'indemnització (segons el percebut el 2022 i 2023), entre altres coses, perquè no podria treballar en una altra entitat d'Espanya, Mèxic i el Regne Unit, on es concentra actualment l'activitat principal del Sabadell.

També està blindat pel Sabadell el contracte del director de riscos (chief risk officer o CRO, per les seves sigles en anglès) que al seu torn és conseller del Sabadell. Així, si el BBVA decidís prescindir de David Vegara, hauria d'abonar-li una indemnització pel mateix motiu que al CEO, per la clàusula de no-competència postcontractual, que té una durada de dos anys i aplica com a màxim fins a la primera data de jubilació ordinària, per un import de dues anualitats de la retribució fixa. Vergara va percebre 871.000 euros el 2023, per la qual cosa la seva indemnització seria superior als 1,7 milions.

Josep Oliu no percebria aquesta indemnització perquè el Sabadell va eliminar del seu contracte la clàusula de no-competència en la política de remuneracions aprovada l'any passat. Fins aquell moment sí que la tenia. El president, no executiu, té mandat fins al 2027. La resta de membres del consell d'administració del banc català tampoc no té indemnitzacions ni pactes de no competència en cas que acabi el seu càrrec, segons explica el banc.

Els que sí que el tenen són més d'una trentena d'alts directius del banc català, que de no continuar al banc haurien de cobrar una indemnització d'una quantitat equivalent a una o dues anualitats de la retribució de caràcter fix. Els directius del Sabadell a Espanya tenen una remuneració mitjana de 161.338 euros a l'any, a Mèxic de 231.534 euros i en TSB, la seva filial britànica, assoleix els 315.522 euros.

En total, la remuneració de l'alta direcció del Sabadell l'any passat va ascendir a 7,2 milions d'euros. El comitè de direcció del banc està format actualment per deu membres (a més del CEO i CRO). En concret, per Leopoldo Alvear, que és el director financer; Jorge Rodríguez-Maroto, que dirigeix el negoci de banca de particulars, i Carlos Ventura, que assumeix la responsabilitat de banca d'empreses.

Però també forma part de l'alta direcció Cristóbal Paredes, que lidera l'àrea de banca corporativa; Carlos Paz, que assumeix la gestió de riscos; Marc Armengol, que dirigeix el negoci d'operacions i tecnologia; Elena Carrera, directora de sostenibilitat; Sonia Quibus, que gestiona l'àrea de persones (recursos humans); I Marc Prat, que porta l'estratègia del banc. Igual com el secretari general, Marc Armengol i la directora d'auditoria interna, Nuria Lázaro.