El nombre de banquers espanyols que van cobrar més d'un milió d'euros es va disparar un 73% en 2021, any marcat en el sector pels ERE que van dur a terme les principals entitats nacionals i que es van saldar amb més de 11.000 acomiadaments. Segons es desprèn de les dades publicades aquest dijous per l'Agència Bancària Europea (EBA), el nombre de banquers que van rebre aquest any una remuneració superior al milió d'euros en l'Espai Econòmic Europeu (EEE) va ascendir un 41,5%, fins als 1.957, sent Espanya un dels països on més es va incrementar, amb fins a 221 directius de banca cobrant per sobre del milió d'euros. 

En aquest sentit, l'únic banquer que en l'EEE (que inclou els Estats membres de la UE més Noruega i Liechtenstein) va arribar a cobrar el 2021 més de 14,5 milions d'euros pertanyia a una entitat espanyola, que no s'identifica a l'informe, i va obtenir en concret 14.675.043 euros. Espanya va ser, a més, l'únic país en el qual hi va haver tres persones que treballaven en el sector bancari el 2021 que van guanyar més de 10 milions d'euros.

Només un banquer d'Àustria, un altre d'Alemanya i un altre de França van superar aquest llindar. D'aquesta manera, aquestes elevades remuneracions que es van embutxacar els banquers nacionals són les que expliquen que Espanya fos el segon país de la Unió Europea (UE) amb la retribució més alta entre aquells que van percebre més d'un milió d'euros. Concretament, la mitjana se situa en 2.164.088 euros, només per darrere d'Àustria, amb 2.418.977 euros.

De la llista de l'EBA s'extreu que Liechtenstein, encara que fos de la UE, també va superar Espanya amb una mitjana de 2.313.704 euros. Entre els països més destacats, la remuneració mitjana va ser de 1.886.706 euros a França, de 1.768.319 a Alemanya i de 1.697.040 euros a Itàlia, mentre que la mitjana en l'EEE va ser de 1.801.772 euros.

En resum, Itàlia, França i Espanya concentren el principal augment en el nombre de banquers amb retribucions milionàries en l'EEE durant 2021, situació que es relaciona amb la millora en aquests països de la rendibilitat. D'aquesta manera, a Itàlia l'increment va ser encara més gran que el d'Espanya, del 88 % en un any fins a les 351 persones, la qual cosa va significar un 29% del total de l'augment a la UE. A França, la pujada va assolir el 63% amb fins a 371, la qual cosa suposa un 25% de l'augment global. A Espanya, el 73% d'increment fins als 221 banquers per sobre d'un milió d'euros va representar un 16% de l'increment.

Més rendibilitat en un any ple d'acomiadaments

L'EBA considera que l'augment del nombre de banquers amb retribucions milionàries el 2021 es deu principalment als bons resultats que van obtenir les entitats financeres aquest exercici, en particular en les activitats d'inversió, mercats i vendes. També amb el trasllat pels bancs d'alguns dels seus serveis del Regne Unit al continent europeu com a conseqüència del Brexit. El pes relatiu de la remuneració variable respecte a la fixa en el conjunt de la UE per a aquests 1.957 banquers, els més ben pagats, va passar del 86,4% el 2020 al 100,6% l'any següent.

A Espanya, el 2021 també va ser un any marcat pels acomiadaments massius que van dur a terme les principals entitats bancàries. Segons va publicar el Banc d'Espanya, la banca espanyola va reduir la seva plantilla en 11.084 persones durant aquest exercici, sent l'any en què sis de les set principals entitats espanyoles van dur a terme expedients de regulació d'ocupació (ERO).

Es tracta d'una situació que va generar certa controvèrsia en el debat públic i membres del Govern es van pronunciar sobre el posar límit als elevats salaris dels banquers en un moment econòmic complicat. Tant la ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, com la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, es van mostrar crítiques amb els sous i bonificació que van cobrar els primers espases de la banca espanyola durant la primavera del 2021.

Crítiques que més tard contrastarien amb l'abstenció de l'Estat (a través del Frob) en la votació sobre les noves remuneracions en CaixaBank. La junta d'accionistes del banc va aconseguir d'aquesta manera mantenir les seves retribucions per a 2022 i ampliar d'un a tres anys el període de limitació per als consellers executius per a la transmissió d'accions. Des d'aleshores el Govern no s'ha tornat a pronunciar sobre això.

Banc Santander lidera el rànquing de banquers més ben pagats a Espanya

Sens dubte, els dirigents de la banca espanyola han vist créixer els seus sous el 2021, però qui són els millors pagats? Segons els informes de remuneració de les principals entitats, Banc Santander va ser la firma que millor va pagar als seus directius, sent Ana Botín i José Antonio Álvarez tenen els salaris més alts de la banca espanyola.

La presidenta va cobrar 12,3 milions d'euros el 2021, davant els 6,81 milions d'euros de l'any anterior. El 2020 va reduir la seva bonificació i va renunciar a la meitat de la seva retribució com a mesura de prudència per la pandèmia, igual com la resta dels consellers i directius del grup. Però si es compara amb el salari de 2019, abans del Covid-19, les xifres s'assemblen més. Aquest exercici, la remuneració d'Ana Botín va ser de 9,95 milions.

Per la seva part, la remuneració del CEO va ser de 9,7 milions d'euros el 2021, si s'inclou també la retribució diferida corresponent a 2017. Es tracta de remuneracions molt per sobre de les que van obtenir els seus homòlegs, dels quals només s'apropa el president de BBVA, Carlos Torres, qui es va embutxacar 7,8 milions d'euros el 2021.

Així, per exemple, la diferència es veu també en la retribució que va percebre el president de Banc Sabadell, Josep Oliu, en el mateix període, amb gairebé 1,7 milions d'euros. Si bé és cert que també es va embutxacar una remuneració per sistemes d'estalvi de 7,489 milions, així com 71.000 euros per benefici brut de les accions que posseïa. El conseller delegat del banc, César González-Bueno, va percebre un total de 2,15 milions d'euros.

Per la seva part, el president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, va cobrar un dels salaris més baixos, malgrat liderar el banc més gran del país després de la fusió amb Bankia. La seva retribució va ser d'1,69 milions d'euros el 2021, el seu primer exercici al capdavant de l'entitat. Com a president de la ja extinta Bankia, el mandatari va cobrar 500.000 euros el 2020, per la qual cosa va triplicar el seu salari.

Quant a la remuneració del conseller delegat del banc català, Gonzalo Gortázar, aquesta va ascendir 3,89 milions d'euros el 2021, una xifra superior a la de 2020, un any en què el CEO va cobrar 2,83 milions perquè va renunciar a la part variable del seu sou com a mesura de precaució per la crisi sanitària. Si es compara amb 2019, abans de la pandèmia, si hi ha un lleuger augment, doncs aquest exercici va percebre 3,76 milions.