La banca té molt poc en compte si les empreses són marrons, verdes o estan en transició a l'hora de concedir finançament. Almenys de moment, segons posa en relleu el Banc d'Espanya a la seva última Enquesta de Préstecs Bancaris. El supervisor indica que les companyies s'han endeutat pràcticament al mateix preu l'últim any, tant si són de sectors contaminants com si no ho són. És a dir, que les entitats no les han castigat amb crèdits més cars o condicions més dures, com solen defensar quan presumeixen de criteris ESG.

Per a l'organisme que dirigeix Pablo Hernández de Cos, les empreses "marrons" són aquelles que contribueixen molt substancialment al canvi climàtic i que no han començat encara (o han avançat poc) el procés de transició. Les empreses "verdes" són aquelles que no contribueixen o contribueixen poc a l'escalfament global. I les que estan "en transició" són aquelles que ja no contribueixen tant al canvi climàtic perquè estan avançant de manera important en el procés de transició ecològica.

Tenint en compte aquests criteris, el Banc d'Espanya explica a l'enquesta que "els riscos associats al canvi climàtic" han tingut en els últims dotze mesos "un impacte molt reduït" sobre la política creditícia de les entitats financeres. Perquè només han aplicat "un lleuger enduriment" en els criteris de concessió de préstecs a les empreses denominades "marrons".

Tanmateix, les empreses "en transició" sí que han augmentat la demanda de crèdit en el mateix temps, creient que serien afavorides per ser menys contaminants que les anteriors. Atès que la banca sempre presumeix de valorar amb més rigor la repercussió mediambiental dels projectes presentats per concedir crèdit.

Segons la mateixa enquesta, les entitats financeres sí que preveuen que per als propers dotze mesos hi hagi una relaxació dels criteris d'aprovació de préstecs i de les condicions aplicades per a les empreses "verdes" i "en transició", i un enduriment significatiu per a les "marrons" (lligat, fonamentalment, als riscos físics que afecten el valor dels actius dels prestataris).

Quant a la demanda de crèdit, el Banc d'Espanya recull que les entitats anticipen que aquesta creixerà en les companyies "verdes" i, sobretot, en les que estan "en transició" (principalment per dur a terme inversions en actius fixos), i que hi haurà un lleuger descens de les sol·licituds provinents de companyies "marrons".

Ecologistes en Acció fa anys que insisteix que algunes entitats, com el Banc Santander, no compleixen els seus compromisos climàtics perquè segueixen finançant les empreses i sectors més implicats en la desforestació mundial, com la fusta, el paper o l'oli de palma. Asseguren que entre els anys 2010 i el 2022 el banc va oferir crèdit per valor d'11.000 milions de dòlars a aquests sectors.

Així mateix, l'últim informe Banking on Climate Chaos alertava que encara avui, que la banca està tan compromesa amb les finances sostenibles, 60 bancs internacionals financen més de 670.000 milions de dòlars en combustibles fòssils i tres d'ells són espanyols, Santander, BBVA i CaixaBank. Només l'any passat van concedir més d'11.000 milions a empreses dedicades al carbó, petroli i gas.