Moviments entre els principals accionistes de Banc Sabadell quan tothom està pendent de l'opa hostil del BBVA. Dimensional Fund Advisors, gestora de fons fundada pel multimilionari nord-americà David Booth, ha elevat la seva participació en el Sabadell fins al 3,793%, partint des del 3,011% anterior, segons ha notificat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Aquesta participació converteix Dimensional Fund en el segon accionista més important només per darrere de BlackRock, amb un 4,1%, però per davant de Fintch Europa (3,6%), Vanguard (3,5%) i de l'inversor mexicà David Martínez Guzmán (3,5%) encara que, en el cas del fons del multimilionari Booth, es tracta d'una participació indirecta.

Dimensional Fund va precisar que ostenta aquesta participació a través de fons i comptes que assessora, i que, per tant, no es tracta d'una participació directa de la gestora.

Malgrat que l'última notificació de participació és de 2022, en aquests dos anys Dimensional Fund pot haver anat canviant la seva posició. D'acord amb la normativa de la CNMV, els accionistes significatius han d'informar quan les seves participacions superen certs llindars (3%, 5%, 10%...). Tanmateix, en el cas que existeixi una oferta pública d'adquisició d'accions (OPA), els accionistes significatius que tinguin més d'un 3% han d'informar de qualsevol operació que impliqui una variació de l'esmentat percentatge.

La gestora de David Booth posseeix un patrimoni sota gestió superior als 760.000 milions de dòlars (699.841 milions d'euros). A més, fa 15 anys, el multimilionari va donar 300 milions (276 milions d'euros) a la Universitat de Chicago, motiu pel qual es batejar la seva escola de negocis com Chicago Booth School of Business.

Conegut filantrop

És que, a més d'inversor, David Booth (Lawrence, Kansas,1946) és un conegut filantrop. Juntament amb la seva esposa, Suzanne Deal Booth, ha realitzat milionàries donacions a centres universitaris i a projectes de restauració d'art. Però també s'ha interessat per la ciència i l'esport. El 2017 va donar 50 milions de dòlars per renovar l'estadi de l'equip de futbol de la Universitat de Kansas i, el 2019, 10 milions més a la Universitat de Texas, situada a Austin, per a la construcció d'un telescopi gegant. El 2016, va ser inclòs en la llista Money Masters de Forbes, que reconeix les 40 persones més poderoses del món financer.

Es desconeix la posició de Booth sobre l'opa hostil anunciada pel BBVA. Un altre dels grans accionistes, el milionari mexicà David Martínez Guzmán, estaria a favor de l'opa, segons va publicar Bloomberg divendres passat. El president del BBVA, Carlos Torres, ja va avançar que havia mantingut contactes amb accionistes rellevants de l'entitat i estaven interessats en l'oferta, encara que no va revelar els seus noms. L'anunci de Torres va provocar que el banc de Josep Oliu denunciés el BBVA davant de la CNMV per vulnerar la llei d'opes.