"S'ha acabat el temps", ha respost Pablo Hernández de Cos quan Núria Mas, vocal de la junta del Cercle d'Economia, que moderava el seu diàleg amb José Ignacio Goirigolzarri, li ha llançat l'última pregunta: que valorés l'opa hostil del BBVA al Sabadell. La resposta, al·ludint al fet que estaven fora de temps en el programa de la jornada, ha aixecat rialles a l'auditori.

El governador del Banc d'Espanya feia broma, i sí que ha respost, però no s'ha mullat. Si bé ha admès que la concentració bancària està augmentant, també ha advertit que hi ha més factors que defineixen el nivell de competència, i ha afegit que els reguladors els preocupa tant que hi hagi poca competència com un excés de la mateixa.

"Jo sobre aquesta qüestió repetiré el que ja he dit en diverses ocasions. Sobre l'operació no tinc res a dir, ni puc ni dec. Ja els tocarà decidir als accionistes", ha dit De Cos, que ha afegit quin serà el paper del Banc d'Espanya: "Com a regulador, haurem de decidir des del punt de vista de l'estabilitat financera".

Després d'aquest posicionament, previsible, ha parlat en general de com està el sector financer espanyol, elements que caldrà tenir en compte en l'anàlisi de l'operació. "Efectivament s'ha produït un increment de la concentració bancària", ha admès, però després ha posat tots els matisos possibles.

Cercle Economia tercer dia, Governador banc españa, caixa banc, 14
Pablo Hernández de Cos. Foto: Carlos Baglietto

"Als reguladors ens preocupa tant un excés de competència, per una rendibilitat baixa de les entitats, com la poca competència", ha assegurat, i ha afegit que "seria interessant saber on es troba el sector bancari espanyol", com si el Banc d'Espanya no fos un regulador que ha de vigilar i analitzar al sector. Era una manera de no mullar-se.

Els matisos han seguit: "El grau de concentració no és la millor aproximació per conèixer el grau de competència del sector", ha dit, però no els ha detallat. Sobre la poca remuneració dels dipòsits a Espanya, l'ha desvinculat del grau de competència: "La variable fonamental que explica la menor translació de la pujada de tipus als dipòsits és l'excés de liquiditat" dels bancs.

També ha assegurat que l'excés de competència pot suposar més dificultats per a l'entrada dels nous competidors al sector, per la qual cosa també ha de ser vigilat, i que el mercat al qual s'hauria de mirar és l'europeu, en el qual per competir es necessiten entitats més grans. No obstant això, ha admès que el sector encara no es mou a escala europea sinó estatal.

"Tot això són qüestions molt importants que cal analitzar. Analitzem-les i una vegada que tinguem un diagnòstic, prenguem la decisió que sigui millor per a l'economia", ha conclòs Hernández de Cos sobre l'opa hostil del BBVA al Sabadell.

La foto de l'economia espanyola del BdE i CaixaBank

El governador del Banc d'Espanya ha tingut un diàleg amb el president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, sobre l'economia espanyola. De Cos ha admès que ha mostrat "un grau de resiliència molt alt", la qual cosa farà que el BdE millori la previsió de creixement del PIB per aquest any. Però després ha passat a parlar de les debilitats i ha pintat un escenari molt negatiu.

"Quan fem enquestes als empresaris, ens diuen que tenen una preocupació creixent sobre les polítiques econòmiques. Una incertesa que es deriva de la necessitat de reduir el dèficit i el deute públic, que és una de les debilitats de la nostra economia." L'any que ve entren en vigor les noves normes europees que "obliguen Espanya a reduir el deute mig punt cada any". A nivell europeu, ha demanat una unió fiscal per assegurar les inversions.

Goirigolzarri ha centrat la seva intervenció en la necessitat d'apuntalar el creixement europeu: "Fa temps que parlo de forma obsessiva de creixement. Europa suposa un 6% de la població mundial, un 18% del PIB i un 42% de la despesa social. Això és magnífic i volem mantenir aquest estat del benestar, però per a això hem de potenciar el creixement. És complex perquè tenim molta competència".

Cercle Economia tercer dia, Governador banc españa, caixa banc, 19
José Ignacio Goirigolzarri. Foto: Carlos Baglietto

"Hem de ser conscients que no anem en la bona direcció", ha afegit, perquè la renda nord-americana ha crescut per sobre de l'europea en els últims anys, i ha assegurat que a Espanya, la situació és encara pitjor.

Entre els problemes de l'economia estatal, ha parlat d'un abandonament escolar "un 50% superior" al que hi ha a Europa. "Fa uns anys, el que preocupava les empreses eren les vendes. Ara és que no troben personal. No hi ha una coincidència entre el que demana el mercat laboral i el que genera la formació, i aquesta bretxa s'incrementarà", ha lamentat.

El president de CaixaBank ha demanat també una "nova fiscalitat per incentivar els plans de pensions", que van a la baixa. Respecte a l'evolució del negoci bancari, ha assegurat que incrementaran el crèdit quan hi hagi demanda: "Tenim moltes ganes de donar préstecs, estem en espera".