Als fons d'inversió també els agrada el pa. Carpathia Capital s'ha convertit en soci majoritari de Factoria Baluard, la cadena de fleques amb obrador propi fundada per Anna Bellsolà al barri de la Barceloneta fa poc més de quinze anys. Però Bellsolà continuarà sent la directora de producte, així com la cara d'aquesta marca, després d'aliar-se amb l'inversor que finançarà el pla d'expansió.

Miguel Martí de Lara, administrador de la gestora de fons Carpathia Capital, indica a ON ECONOMIA que han entrat a Baluard per "ajudar" Anna Bellsolà en el pla d'expansió de la companyia. En l'actualitat, Baluard compta amb vuit establiments propis i tres punts de venda en el Club del Gurmet d'El Corte Inglés. El 2021 va facturar prop de 6,2 milions d'euros.

Arran de l'entrada de Carpathia en el capital de Baluard, el nou consell d'administració està presidit per Miguel Martí de Lara i, entre els consellers, a més d'Anna Bellsolà, també apareix Turtle Capital, la societat de capital risc liderada per Josep Font Fabregó (germà de Joan Font Fabregó, propietari de Bon Preu) encara que la seva participació és simbòlica.

Segons precisa Martí de Lara, Baluard comptarà amb una "direcció bicèfala": Anna Bellsolà continuarà al capdavant del producte, mentre que Cristina Belil es farà càrrec de la gestió empresarial. Anteriorment, Belil va treballar durant gairebé dues dècades per a Mango, de la qual en va ser directora general de la línia de moda d'home (Mango Man) fins a l'any passat.

Empreses participades

Carpathia focalitza les seves inversions en pimes amb un ebitda d'entre un i tres milions d'euros. Des de la seva creació el 2020, també ha entrat en el capital d'Atlante –una firma de legal tech especialitzada en la recuperació de deute que, l'any passat, va adquirir la barcelonina Proinvest, de serveis de procuradoria judicial– i The Umai Group –restaurants de cuina japonesa que operen amb les marques Robata i Monster Sushi. Aquest fons d'inversió pren el nom del transatlàntic que, el 1912, va rescatar més de 700 nàufrags del Titanic.

Anna Bellsolà (Girona, 1974) forma part la quarta generació d'una coneguda família de forners. En realitat, ha repetit l'operació que va realitzar el 2003 el seu pare, Pere Bellsolà, quan va vendre l'empresa familiar, fabricant de masses congelades per a fleca i brioixeria, a dos fons d'inversió: Landon, propietat de la família Gallardo –amos dels laboratoris Almirall- i Qualitas Equity Partners, controlada per la família Polanco, en aquell moment principal accionista del Grup Prisa, editora del diari El País. El 2019, els Gallardo van aconseguir el 97% del capital quan van comprar la participació dels Polanco. Finalment, el 2017, el fons de capital risc francès Ardian va adquirir Bellsolà, que va fusionar amb altres fabricants de masses congelades.

Vint anys després, Anna Bellsolà torna als fons d'inversió, encara que reté una participació propera al 49% de Factoria Baluard, el primer establiment de la qual se situa en aquest carrer de la Barceloneta. En aquests anys, l'empresa ha crescut gràcies a un producte de qualitat i a la seva estratègia de comunicació. Carpathia continua comptant amb la fundadora i amb l'actual equip directiu.