El grup Audax Renovables ha aconseguit un resultat operatiu (ebitda) de 31 milions d'euros en el primer trimestre de 2024, la qual cosa suposa un increment del 37%. La firma cotitzada ha informat aquest dimecres en la seva comunicació la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) sobre aquest creixement, que es deu principalment a un augment del 19% en l'energia subministrada i a les polítiques comercials centrades en el client industrial. Això li ha reportat uns guanys trimestrals de 17 milions d'euros, el seu "millor resultat net històric en un primer trimestre", en multiplicar els 2,4 milions registrats entre gener i març de 2023.

Malgrat la tendència a la baixa en els preus, assegura en la seva comunicació, Audax va registrar un augment en la quantitat d'energia subministrada pel grup i es van implementar estratègies per fixar preus competitius, la qual cosa va resultar en uns ingressos totals de 482 milions d'euros. El marge brut va ser de 61 milions (19% superior al del mateix període de l'exercici anterior).

En els primers tres mesos de l'any, Audax valora l'increment en el nombre de clients i el volum de subministrament assolit. Ha augmentat la cartera de punts de subministrament fins als 393.000, un increment del 8% respecte al tancament de 2023, repartits entre Espanya, Portugal, Itàlia, Alemanya, Polònia, Holanda i Hongria. Així, situa la seva cartera d'energia en 15,2 TWh, un 15% més que el mateix període de l'any anterior a conseqüència del "bon rendiment de la filial holandesa, l'increment global del 26% a la cartera de gas i un augment de l'11% de la cartera d'electricitat. En termes generals, les tres principals geografies del grup (Espanya, Portugal, Països Baixos i Hongria) han millorat el seu acompliment respecte al mateix període de l'any anterior, sent els motors de la millora dels resultats, segons el grup. Els serveis del grup estan coberts amb 800 professionals.

Fruit de les polítiques de gestió de liquiditat i la capacitat de generació de caixa del grup -defensa la companyia de l'empresari José Elías-, el deute financer net es redueix fins als 249 milions d'euros, davant els 367 del primer trimestre de l'any anterior el que representa una reducció de 118 milions d'euros (32%), i davant els 262 milions d'euros del tancament del 2023, un 5% menys. Destaca l'operació del 17 de gener de 2024, que va implicar la recompra i conversió de 414 bons convertibles amb un inversor institucional.

Cartera de generació

Actualment, el grup explica amb projectes de generació renovable situats a Espanya, França, Polònia, Itàlia, Portugal i Panamà, en operació, en construcció i en diferents fases de desenvolupament que assoleix els 1,0 GW. La cartera compta amb projectes en estat molt avançat de tramitació, dels quals 456 MWp es troben en estat molt proper al Ready to Build, a més dels 62 MWp que es troben en fase de construcció i uns altres 267 MW en operació.

El desembre de 2023, Audax va firmar un contracte de finançament liderat a través del Banc Europeu d'Inversions (BEI), per un import de 66 milions d'euros sense recurs a la matriu, que permetrà impulsar la posada en marxa d'un porfolio solar amb una potència total de 141 MWp. Al tancament del primer trimestre de 2024 s'han disposat 20 milions d'euros, la qual cosa permet al Grup recuperar la tresoreria destinada a l'exercici 2022 i 2023 a la construcció de les plantes fotovoltaiques.

El dia d'avui, la capitalització borsària d'Audax supera els 850 milions d'euros. Audax va començar a cotitzar al mercat secundari espanyol el 2003, i el 2007 va fer el salt al mercat continu, en el qual va passar a formar part de l'índex IBEX small cap, el març de 2020.