La multinacional francesa tecnològica Atos es troba en ple procés de divisió en dues empreses i, pel camí, espera reestructurar la seva plantilla amb un màxim de 7.500 baixes a Europa, siguin acomiadaments o baixes incentivades. Aquest és, segons ha pogut saber ON ECONOMIA per fonts sindicals, el "pitjor escenari" per a l'empresa, segons els han fet saber. A Espanya, més enllà de la "incertesa" entre els treballadors, la reestructuració tindria un impacte menor, amb 145 acomiadaments en els dos anys vinents. La pitjor part se l'emportarà Alemanya, on l'empresa pretén una reestructuració de plantilla que afecti 2.117 dels seus 8.585 treballadors. 

Un portaveu de l'empresa a Espanya nega aquesta informació, "al contrari, estem en creixement", però la CGT francesa, a través d'un document publicat al seu web, però encara no divulgat, i fonts sindicals espanyoles que ho han fet saber a ON ECONOMIA confirmen que són les xifres presentades pel comitè europeu en les darreres reunions. Atos és una empresa puntera en transformació digital que té 112.000 empleats i uns ingressos anuals d'11.000 milions d'euros. És el líder europeu en computació al núvol, ciberseguretat i supercomputació. 

Atos1
Document de la CGT francesa

Segons un document del comitè europeu al qual ha tingut accés ON ECONOMIA a través de la CGT francesa i validat per una font sindical a Espanya, l'empresa hauria presentat un pla de reestructuració que afectaria 7.500 treballadors en el pitjor dels casos. A Espanya, la reducció de personal, de 145 persones en dos anys, els permetria impedir l'ERO, i és de fet una xifra inferior als acomiadaments produïts en els darrers anys. El mateix document mostra com l'evolució de la plantilla a Espanya ha fet que es passi dels 5.425 treballadors en 2021 als 5328 actualment. Els 145 acomiadaments representen el 2,7% de la plantilla de 5328. 

Segons dades de la pàgina web d'Atos, a Espanya té oficines a les principals capitals de província, d'entre les quals Madrid, Barcelona, Bilbao, Valencia, Zaragoza o A Coruña.

A Alemanya, els acomiadaments suposen un 24% de la plantilla actual, que és de 8.585 treballadors. El segon país més afectat és França, on té la matriu l'empresa. En els dos anys vinents, hi haurà 800 acomiadaments entre els 11.203 treballadors, un 7% de la plantilla, sempre segons aquest document filtrat pels sindicats francesos i confirmat a ON ECONOMIA per fonts sindicals espanyoles.

A Holanda, l'impacte dels acomiadaments seria del 13,7% de la plantilla, 372 acomiadaments en un equip de 2700 persones. A Àustria, els 179 acomiadaments afectarien l'11,6% de la plantilla, de 1541 treballadors, mentre que a Bèlgica, la reducció de 79 treballadors afectaria l'11,6% de la plantilla. A la resta de països, Atos preveu comiats de menys de 30 persones, com els 21 d'Itàlia en una plantilla de 1.696 persones els 10 d'Irlanda sobre 61 persones i els set que planegen, respectivament, a Dinamarca, Estònia i Suècia. Mentre que a Finlàndia es preveuen sis baixes més, se salvaran de la reducció la resta de països, entre els quals es troben Portugal, Grècia, Polònia i Romania. 

Atos3
Baixes per països

Els treballadors d'Atos a Espanya es troben "preocupats davant la incertesa", expliquen fonts sindicals, "ja que no saben de quina part de l'empresa cauran", si a Tech Foundation, que liderarà la part de serveis a infraestructures i digitalització del treball, o bé a Evidian, més centrada en big data i ciberseguretat, segons el darrer comunicat de l'empresa, el passat mes de juny, reconeixent una divisió que ja havien apuntat diversos mitjans. La primera tindria com a CEO a l'actual, Nourdine Bihmane, una inversió d'acceleració del negoci de 1.000 milions d'euros i la segona, de 400.000, segons aquell mateix comunicat, tindria com a CEO a l'ara número dos Philippe Oliva. 

Vistes a El Caire

Les mateixes fonts apunten que davant d'aquesta situació d'incertesa hi està havent "moltes baixes voluntàries, unes 200 aquest any", tot i que en el sector tecnològic hi ha ara mateix una altíssima mobilitat laboral. Apunten també que l'empresa els ha dit que vol "buscar talent" a El Cairo, on justament fa onze dies anunciaven l'apertura d'un centre de distribució internacional. Al comunicat, Atos recordava que "Egipte genera 100.000 graduats en TIC cada any". "A nosaltres ens sona més a reducció de costos laborals", apunten les fonts sindicals.

Atos va presentar unes millores de facturació durant el primer semestre de l'any d'un 2,6% amb relació al mateix període de l'any passat, i va arribar als 5.563 milions d'euros, però el seu valor en la Borsa Euronext París ha caigut dels 38 euros per acció que costava a inicis d'any als 8,52 que costa ara. 

Entre els problemes que explica el document sindical francés sobre el que els ha explicat l'empresa, hi ha una manca de productivitat i una mala assignació de la força i els recursos de vendes, així com alts costos laborals de gestió administrativa. També una dispersió de les vendes i baix marge comercial i problemes relacionats amb les males dinàmiques del mercat.  

Per canviar la dinàmica, l'empresa, més enllà de la nova divisió, espera reduir el tamany de la nova Atos, i reenfocar-se en una cartera de serveis, així com desenvolupar-ne de nous. La venda d'actius per refinançar-se hauria d'estar completada abans de l'1 de juliol de 2024 i Evidian assumiria els deutes de l'actual Atos. Atos mantindrà el 30% de les accions d'Evidian. El sindicat francès CGT, que ha filtrat la informació, s'oposa a les reduccions de plantilla i apunta que no acceptaran les baixes a no ser que siguin fruit de renúncies.