La convocatòria d'eleccions anticipades per part del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha deixat pel camí un sense fi de projectes i lleis. De manera que l'Associació d'Usuaris Financers, Asufin, ha reclamat tots els partits que es proposen com a candidats per dirigir el país que els tinguin en compte per assegurar la seva continuïtat quan es conegui el nou president o presidenta el pròxim 23 de juliol.

Entre aquests projectes es troben l'Autoritat de Defensa del Client Financer, la llei d'accions col·lectiva o que es protegeixi als consumidors davant de males pràctiques al sector energètic. En una carta, la presidenta d'Asufin, Patricia Suárez, també ha posat en relleu davant de les principals forces polítiques que es presenten a les eleccions del 23 de juliol (PSOE, PP, Sumar, Vox, PNB, ERC i Bildu), el fet que, per primera vegada, els temes de Consum ocupin de manera exclusiva un ministeri.

La primera de les propostes d'Asufin és que el nou govern reprengui i culmini el projecte de Llei de l'Autoritat per a la Defensa del Client Financer, "en els termes en què va quedar aprovada al Congrés dels Diputats i que, per tant, explica ja amb el consens de la càmera". Suárez reconeix que els diferents actors interessats en què tiri endavant han manifestat algunes deficiències amb què naixeria aquesta Autoritat, però segons el seu parer "resulta encara més preocupant" el retard en el compliment del marc europeu en la defensa dels consumidors financers i la desprotecció d'aquests davant els abusos de la indústria.

Una altra regulació pendent que el nou govern ha d'impulsar, segons Asufin, és la llei d'accions de representació col·lectiva adaptada al marc comunitari. "És summament important que el nostre país disposi com més aviat millor d'una norma nacional que reguli les accions de representació col·lectiva i que, entre altres coses, permeti que tots ens puguem veure recompensats per les empreses que infringeixin els drets dels consumidors en àmbits com els serveis bancaris, els viatges, l'energia, la sanitat, les telecomunicacions i la protecció de dades, sense necessitat d'anar a judici individual".

En relació amb els "abusos" al sector energètic, proposa que es reforci la protecció dels consumidors davant de males pràctiques que causen elevats perjudicis a les economies personals i familiars, entre altres, "la comercialització telefònica amb el sistema porta fregeixi", i que es faculti la CNMC per publicar una llista de "xiringuitos energètics", a més de prohibir els Sistemes d'Informació de Punts de Subministrament (SIPS) de gas.

Al marc europeu i tenint en compte que el nou govern també ostentarà la presidència del Consell de la UE, Asufin insta a liderar les discussions en el marc del projecte de directiva que regula obligacions de diligència deguda de les empreses (CSDDD, per les seves sigles en anglès) perquè el mateix pugui veure la llum com més aviat millor i amb un abast suficient que asseguri la correcta protecció dels drets humans, el medi ambient i l'accés a la Justícia davant dels impactes negatius conseqüència de males pràctiques empresarials.

Així mateix, a la carta que firma Patricia Suárez es posa en relleu "el fet que, per primera vegada, en aquesta legislatura hi hagués un ministeri dedicat de manera exclusiva a la matèria de consum". Per tant, i amb independència de la futura reestructuració ministerial que realitzi el nou govern que emani de les urnes, "volem animar a una sana reflexió sobre la importància no només de la millor protecció dels consumidors, sinó també de visibilitzar el poder de les relacions de consum en la construcció econòmica i social del nostre entorn".