Amancio Ortega ha assolit una altra fita en la seva carrera empresarial i personal, sent el primer espanyol a superar els 100.000 milions de dòlars de patrimoni. El fundador d'Inditex, propietària de marques com Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti o Stradivarius, se situa actualment al lloc número 12 de la llista de fortunes més grans de la llista Forbes. Si bé és la primera vegada que supera aquesta xifra, en altres ocasions ha arribat a estar dalt de la taula i fins i tot liderant la llista de persones més riques del món.

Concretament, el patrimoni de l'empresari gallec s'eleva a un total de 100.700 milions de dòlars, gairebé 91.000 milions d'euros. Es tracta d'una xifra que supera els anteriors 81.800 milions d'euros en els quals va xifrar Forbes España la seva fortuna el mes de novembre passat, situant Ortega com la persona més rica d'Espanya. La multinacional tèxtil que ara presideix la seva filla, Marta Ortega, i dirigeix Óscar García Maceiras, s'encamina a un any fiscal de rècord en vendes i beneficis, havent sumat ja 4.102 milions d'euros de guanys en els seus nou primers mesos (+32%).

Amancio Ortega és accionista majoritari de la companyia, que es revaloritza més d'un 35% el 2023 fins a superar els seus propis rècords històrics de cotització, i augmenta l'avantatge davant els seus competidors, assolint un valor actual superior als 122.700 milions d'euros. Si bé Inditex és l'empresa principal amb la qual ha amassat la seva gran fortuna, l'home més ric d'Espanya també té un negoci pròsper al sector immobiliari, a través de la societat d'inversions amb la qual opera, Pontegadea.

L'imperi immobiliari d'Amancio Ortega

De fet, una de les seves últimes adquisicions ha estat la dels seus dos primers hotels 'boutique' en el centre de Palma de Mallorca a una companyia sueca per un import de 35 milions d'euros. En aquest negoci, Ortega també ha fet les seves inversions d'actius com la compra d'altres hotels situats a Cadis i a Nova York, però les seves principals inversions tenen a veure amb la logística i els apartaments.

Així, Pontegadea ha fet compres en els últims mesos de magatzems logístics com el de Miami, per 113 milions de dòlars (102,97 milions d'euros). També va adquirir recentment el magatzem logístic més gran d'Amazon a Irlanda per 225 milions d'euros i es va convertir en el propietari de Walmart a Califòrnia (Estats Units) per uns 100 milions d'euros.

I és que, Pontegadea compta amb edificis emblemàtics a Espanya, Regne Units, França, Estats Units, o Corea del Sud. Immobles dels quals és propietari i alhora propietari de grans multinacionals tecnològiques com a Facebook, Amazon, Spotify o Google, d'hoteleres com Ibersotar i Eurostar i de marques de luxe com Gucci o Tiffany's. A Espanya és també casolà d'alguns dels seus competidors com Primark o H&M.

El braç inversor del propietari d'Inditex és, de fet, la immobiliària espanyola més gran, havent tancat el 2022 amb un benefici net de 2.092 milions d'euros, la qual cosa representa una alça del 30,2% respecte a l'any anterior. Una activitat que l'empresari gallec pot realitzar gràcies als dividends que li reporta Inditex, que aquest any van ser de 2.217 milions d'euros, superant els 1.718 milions que va percebre per aquest concepte l'any passat.

Així mateix, des de Pontegadea també inverteix en altres sectors com el de l'energia renovable. Una de les seves últimes inversions i la més gran fins ara va ser la compra del 49% d'una cartera de renovables a Repsol, per un import proper als 400 milions d'euros. També és accionista d'Enagás i Xarxa Elèctrica Espanyola.