El gegant xinès del comerç electrònic Alibaba es dividirà en sis empreses, segons ha reconegut la mateixa empresa, informa Europa Press. L'escissió en sis companyies, cada una amb flexibilitat per aixecar capital extern, forma part d'una reorganització que podria combinar-se amb la sortida a Borsa en la qual serà la transformació més gran en els seus 24 anys d'història.

La mesura marca la revisió de governança més important en els 24 anys d'història de l'empresa i posiciona millor als negocis d'Alibaba per aprofitar oportunitats de mercat i estimular el creixement, ha indicat la companyia xinesa. Els seus valors negociats a la Borsa de Nova York rebien la notícia amb pujades de més del 7% abans de l'obertura de Wall Street.

Els sis grups de negoci seran Intel·ligència al Núvol; Taobao Tmall Commerce Group; Serveis Locals; Cainiao Logística Inteligente; Comerç Digital Global i Entreteniment i mitjans digitals.

Així mateix, Alibaba Group continuarà sent una societat de cartera amb Daniel Zhang com a president i conseller delegat, mentre que cada un dels sis grups comercials serà administrat pel seu propi conseller delegat i junta directiva. Cada grup empresarial conservarà la flexibilitat per captar capital extern i realitzar una oferta pública inicial quan estiguin a punt, amb l'excepció de Taobao Tmall, que continuarà sent propietat d'Alibaba Group.

Daniel Zhang, conseller

"Aquesta transformació permetrà que tots els nostres negocis es tornin més àgils, milloraran la presa de decisions i permetran respostes més ràpides als canvis del mercat", ha explicat Daniel Zhang en una carta als empleats, on ha defensat que el mercat "és la millor prova de foc".

Segons ha explicat la multinacional, Daniel Zhang, a més de conseller delegat del hòlding, també exercirà com a màxim executiu del negoci d'Intel·ligència al Núvol, que acollirà totes les activitats de núvol, intel·ligència artificial i negocis com DingTalk.

Del seu costat, Taobao Tmall estarà dirigit per Trudy Dai i inclourà activitats comercials a la Xina, com els mercats digitals Taobao i Tmall, la plataforma Taobao Deals, així com Taocaicai, el mercat a l'engròs 1688.com i altres negocis.

El Grup de Serveis Locals tindrà Yu Yongfu com a conseller delegat i assumirà la plataforma de navegació Amap, el servei de lliurament Ele.me i altres negocis, mentre que Wan Lin continuarà com a conseller delegat de Cainiao Smart Logistics.

A més, Jiang Fan serà el primer executiu del Grup de Comerç Digital Global, que inclourà les empreses de comerç internacional Lazada, AliExpress, Trendyol, Daraz i Alibaba.com, mentre que Fan Luyuan serà el conseller delegat d'Entreteniment i Mitjans Digitals, incloent-hi Youku, Alibaba Pictures i altres empreses.

L'anunci de la reorganització de Alibaba es produeix tot just 24 hores després de la reaparició pública de l'empresari xinès Jack Ma, fundador de la plataforma i una de les fortunes més grans de la Xina. El magnat va tornar a ser vist a la Xina aquest dilluns més d'un any després de l'última vegada, després de desaparèixer de la vida pública a finals de 2020 després del seu xoc amb les autoritats financeres xineses que finalment van frustrar l'OPV de la fintech Ant Group.