La junta general d'accionistes d'ACS sotmetrà a votació aquest divendres, 9 de maig, la ratificació del president de CriteriaCaixa, Isidro Fainé, com a nou conseller dominical de la companyia, després que el braç inversor de la Fundació Bancària la Caixa comprés l'any passat un 9,4% del capital d'ACS per gairebé 1.000 milions d'euros. En concret, fa pràcticament un any, el 24 de maig de 2024, CriteriaCaixa, el hòlding de la Fundació Bancària La Caixa, va comprar el 9,36% de les accions d'ACS per un import de 983 milions d'euros, una participació que suposava l'entrada de Fainé en el consell d'administració del grup, en el qual exerceix de vicepresident primer.

Amb aquesta operació, el braç inversor de la Fundació La Caixa es va convertir en el segon accionista d'ACS, per darrere del mateix president del grup d'infraestructures de Florentino Pérez (13,54%). Per fer possible la incorporació de Fainé al consell d'ACS com a conseller dominical, Antonio Botella va abandonar el consell. Així, Fainé assumirà el càrrec dominical del grup aquest divendres pel període estatutari de quatre anys.

Augment de capital a ACS

Entre la resta de punts del dia de la junta també figura la reelecció de Carmen Fernández, inspectora d'Hisenda i auditora de Comptes, i de José Eladio Seco, enginyer de Camins, Canals i Ports, com a consellers independents i també pel període estatutari de quatre anys. Paral·lelament, a la junta d'aquest divendres també es donarà llum verda a l'aprovació de la política de remuneració dels consellers, l'informe de gestió del consell i la proposta d'aplicació del resultat corresponent a l'exercici de 2024. A més, també figura entre els punts fixar en 14 el nombre de membres del Consell d'Administració.

En aquest sentit, es proposa un augment de capital d'un màxim de 600 milions d'euros per atendre el pagament dels dos dividends flexibles que previsiblement entregarà el mes de juliol i el febrer de l'any vinent.

Per atendre els futurs dividends, la companyia emprendrà en els tres mesos següents a la celebració de la junta una primera ampliació d'un màxim de 475 milions d'euros (l'any passat va ser de 507 milions) i, en el primer trimestre de 2026, una segona que no excedirà de 125 milions d'euros (davant els 127 milions de fa un any).

D'aquesta forma, l'import de les ampliacions proposades per al dividend són un 5,4% inferiors a les aprovades l'any passat, ja que l'ampliació proposada ha passat de 634 milions en la junta de 2024 a 600 milions d'euros en la de 2025.

La primera operació estarà destinada a atendre el dividend complementari de juliol, que l'any passat va ascendir a 1,555 euros per acció o a un nou títol per cada 25, mentre que la segona ampliació atendrà el pagament de febrer, l'últim repartiment del qual va ser de 0,454 euros o d'una acció per cada 104. El grup té previst publicar els comptes del primer trimestre de l'any dimarts vinent 13 de maig.