Fa mesos que la banca abaixa el preu de les seves hipoteques per reactivar la demanda, que després de dos anys de pujades de tipus estava pràcticament paralitzada. Però els experts vaticinen que en els propers mesos, les ofertes seran encara més agressives i es lliurarà una autèntica guerra hipotecària que a més tindrà dos protagonistes: el Sabadell i Unicaja.

El Sabadell va ser un dels bancs que més va patir la caiguda de la demanda hipotecària el 2023. El banc va concedir un 35% menys de préstecs que un any abans. I per això, aquest 2024 està molt enfocat a aixecar el negoci. Però ara s'ha sumat un al·licient més, l'opa del BBVA. El banc català la rebutja perquè està convençut que té més valor en solitari i intentarà demostrar-ho en els pròxims resultats.

"El Sabadell ha de donar millors números per demostrar que pot seguir sol", apunta Gonzalo Bernardos, advisor de Trioteca, que està convençut que juntament amb Unicaja serà dels més actius aquest any i donaran hipoteques "al 95% i 100%". El motiu pel qual Unicaja també està sent i serà dels més agressius, és que va ser el banc més penalitzat el 2023.

Les seves vendes d'hipoteques van caure un 47% respecte a l'any anterior. "Unicaja va donar molt poques hipoteques l'any passat i ha de créixer", apunta també Bernardos. El banc andalús ja va mostrar una lleugera recuperació en el primer trimestre de l'any. De gener a març, Unicaja va concedir 520 milions d'euros en hipoteques a particulars, un 22% més que en el quart trimestre, quan va prestar 425 milions.

També es va entreveure recuperació al Sabadell, que va concedir entre gener i març gairebé 910 milions en hipoteques a Espanya, un 20% més que en el quart trimestre de 2022. El conseller delegat, César González-Bueno, es va mostrar molt optimista en la presentació de resultats d'abril (abans de l'opa), on va indicar que les hipoteques creixien "mes a mes" i que la resta de l'any seria bo, tal com demostren les dades que l'entitat obté a través del seu simulador d'hipoteques online.

Sabadell és qui més ha baixat els preus de les hipoteques des de l'opa

Però des que el BBVA va llançar l'opa hostil, el banc està sent si cap més agressiu. Així ho apunten des del comparador financer Kelisto. "Sabadell és sens dubte el banc que més ha abaixat els preus per atreure nous clients. I en hipoteques personalitzades (a través del broker o al propi banc) és juntament amb Santander el que més ha reduït preus també".

Al seu aparador llueix ja hipoteques fixes al 3,76% TAE (bonificades) per sota del preu dels diners (instal·lats en el 4,25% des de la primera baixada al juny) i per sota també d'entitats competidores com CaixaBank, que ofereix un 4,3% TAE o del BBVA, que dona un 4,6%. Tan sols millora la seva oferta el Santander que demana un 3,22% TAE.

"L'euríbor continua alt, però baixarà i el normal seria que els bancs s'avancessin a aquestes baixades. Això ens porta a pensar que hi haurà una guerra hipotecària i un augment de compra d'habitatges", comenta l'advisor de Trioteca, que es mostra convençut que el mercat de l'habitatge és en el pròleg de tenir "un grandíssim boom immobiliari".

Bernardos assenyala que si l'economia espanyola continua creixent com fins ara, el boom s'allargarà dos anys per dos motius: la baixada de tipus i la reacció dels bancs a aquesta baixada, que és concedir més crèdit hipotecari. I a aquesta conjuntura ajuda que cada vegada hi ha més ocupació i els salaris, cada vegada pugen més.