El Nucli Estable d'Accionistes Minoritaris del Sabadell (NEM Sabadell) ha reaccionat a l'opa hostil del BBVA fent una crida a "resistir i no vendre" les accions al banc dirigit per Carlos Torres i ha donat suport al director de l'entitat catalana, Josep Oliu, "en suport a la seva oposició a l'absorció".

El col·lectiu ha esgrimit cinc raons per no donar suport a aquesta fusió. En primer lloc, en l'àmbit financer, el Sabadell "està experimentant un dels millors moments de la seva història i no passa per cap problema".

Com a segon punt, NEM Sabadell destaca el potencial de creixement del Sabadell en valor de mercat, "mentre el BBVA cotitza per sobre del valor, el BSAB encara està per sota", per la qual cosa "té un potencial molt gran i pot seguir en solitari".

El col·lectiu apunta també que "la unió del BBVA i el Sabadell portaria a quotes de mercat per sobre del 40% en segments clau", la qual cosa genera problemes quant a competència. "A més, si se suma el percentatge de negoci de CaixaBank (que va absorbir el Banc de València, forçat també pel Banc d'Espanya) —clau també a la franja mediterrània— aquesta xifra superaria àmpliament el 60%, reduint la competència", afegeixen.

La reestructuració de plantilla seria un altre possible problema derivat de l'absorció segons NEM, ja que "la unió provocaria necessàriament un ajustament de capacitat a la xarxa comercial dels bancs i en els serveis centrals amb la reducció de plantilla i sucursals.

Quant a l'organigrama, el col·lectiu de matriu valenciana destaca que el Sabadell "deixaria de ser valencià i murcià amb seu a la ciutat d'Alacant i esdevindria totalment basc amb seu a Bilbao". "La proposta del BBVA planteja atorgar a la part del Sabadell tres cadires al consell del nou banc, però totes elles sense caràcter executiu", assenyalen.

Per als accionistes de NEM, Sabadell aspira a tenir una vinculació amb València que es podria perdre amb l'absorció i que l'aproparia a la que la Comunitat tenia amb la CAM.

"En aquest sentit, NEM Sabadell proposa que el volum dels dipòsits valencians sigui fixat a la Comunitat Valenciana i a la Comunitat Murciana i no en inversions fora dels nostres territoris", afegeixen, curiosament d'un banc el nom del qual és el d'una ciutat que no és a la Comunitat Valenciana, on es va traslladar pocs dies després del referèndum de l'1 d'octubre per la incertesa generada pel procés.

NEM afegeix a més que, en solitari, el Sabadell s'asseguraria la continuïtat de la Fundació Mediterrània, abans Obra Social de la CAM, "bastant desconeguda, però de summa importància".