La vicepresidenta del Govern i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha assegurat aquest dilluns a Brussel·les que té "una conversa pendent" amb el president, Pedro Sánchez, per avançar en l'acord definitiu de la nova Llei de l'Habitatge, que porta des de febrer de 2022 congelada pel debat en el Congrés, les diferències entre els partits de la coalició i les 800 esmenes que ha rebut. De cara a aquesta trobada, Díaz ha defensat "l'exemple de Portugal", que recentment va plantejar la prohibició de noves llicències per a pisos turístics, l'eliminació de visats golden i un topall als preus de lloguer, i també el d'Holanda, "que amb un altre signe polític permet fixar sostres i límits al preu del lloguer". Sobre la data d'aquesta reunió que ha de ser clau per desbloquejar la Llei d'Habitatge, Díaz s'ha limitat a dir als periodistes que "s'assabentaran", però no ha volgut precisar-la. Ho ha dit des de Brussel·les, on ha participat en el Consell de Ministres de Treball de la UE.
Precisament, la limitació de la pujada dels preus del lloguer és una de les principals mesures que frena l'acord definitiu entre els socis de coalició, ja que no es posen d'acord on posar el topall al preu mitjà. La nova Llei ha també d'establir la construcció d'habitatges de lloguer públic en promocions d'habitatge nou, així com donar avantatges els petits propietaris que posin els seus pisos al mercat a un preu assumible i incrementar els impostos als habitatges buits, definir zones de mercat tensat on limitar el preu del lloguer, regular els desnonaments i crear programes amb els ajuntaments per construir habitatge social en parc públic.
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va assegurar fa uns dies que el pacte estava a punt de rubricar-se, però la ministra d'Assumptes Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, va assegurar aquest diumenge que el PSOE es frena per la pressió de la patronal immobiliària i dels fons voltor, en un acte del seu partit, Unidas Podemos. "Tenim l'obligació de governar i governar i d'aprofitar fins a l'últim minut d'aquest Govern per abordar els problemes estructurals de l'habitatge. I si no s'ha aprovat en aquests últims tres anys per compromís amb els drets socials, que ho facin almenys per electoralisme," va dir Belarra.
De nou en un punt intermig entre la bel·ligerància d'Unidas Podemos i l'actitud del PSOE, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, fa un pas al capdavant per erigir-se en mitjancera per desencallar la cuestíón de l'habitatge. Exemple del seu to menys agre i la seva millor sintonia més amb els socis de coalició ha estat la seva insistència a "agrair" al ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, el "seu esforç" pel recentment assolit pacte per al càlcul de les pensions.
Colau acusa Calviño de frenar la Llei d'Habitatge
A diferència del to conciliador de Díaz, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha acusat la vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, d'intentar frenar l'aprovació de la Llei d'Habitatge. "Actua de portaveu dels lobbies", ha dit, segons informa Europa Press.
Ho ha dit en una roda de premsa aquest dilluns, juntament amb la regidora de Vivienda, Lucia Martín, i el regidor del districte de Sants-Montjuïc, Marc Serra, després de declarar davant de la jutgessa que la investiga per presumpta prevaricació i coaccions al fons d'inversió Vauras. Colau ha destacat l'actuació de l'Ajuntament en matèria d'habitatge -assegura que és l'administració que està fent més polítiques en aquest àmbit- i ha reivindicat que ho estan fent arriscant-se que els posin querelles: "Ens sentim desemparats i desatesos" pel Govern.
En aquest sentit, ha interpel·lat el president del Govern, Pedro Sánchez, perquè "compleixi la seva paraula i que demostri que el president ho és", aprovant la Llei d'Habitatge i oferint alternatives raonables a les famílies vulnerables, ha dit. Ha recordat que Sánchez "fa cinc anys que es va comprometre amb Barcelona" a regular el preu dels lloguers i ha considerat incomprensible que el dret a l'habitatge sigui una assignatura pendent del Govern de coalició.
"La llei està paralitzada perquè sabem que Calviño actua de portaveu dels lobbies i està frenant aquesta tramitació, i vol aigualir o reduir aquesta llei perquè no sigui efectiva", ha criticat. Per a Colau, Calviño "és totalment contrària" a la regulació de l'habitatge i ha opinat que la vicepresidenta primera vol descafeïnar-la i que sigui ineficaç. En la mateixa línia també ha acusat l'exalcalde de Barcelona, Joan Clos (PSC), d'actuar com a "portaveu designat explícit de les grans immobiliàries que volen parar aquesta llei".