El Ministeri de Comerç de la Xina va anunciar aquest divendres el final de la investigació 'antidúmping' que va iniciar fa un any contra les importacions de brandi de la Unió Europea (UE), que se salda amb taxes de fins i tot 34,9% que, no obstant això, no aplicarà a les empreses que compleixin un pacte de preus. La resolució "estableix que existeix competència deslleial ('dúmping') en aquest producte, que la indústria nacional del brandi està amenaçada de patir un perjudici substancial i que existeix una relació causal entre el 'dúmping' i l'amenaça de perjudici substancial", va indicar la cartera de Comerç en un comunicat publicat en la seva pàgina web.

"A més, després de revisar-ho conforme a la llei, el Ministeri de Comerç va acceptar els compromisos de preus assumits per les associacions i empreses industrials pertinents de la UE, i no s'imposaran drets 'antidúmping' als productes importats relacionats que compleixin les condicions del compromís", agrega la nota oficial. En total són 34 les empreses que van presentar al Ministeri xinès de Comerç sol·licituds de compromís de preus dins del termini establert durant la indagació, entre elles reconeguts noms del sector com Martell, Hennessy o Remy Martin.

2024

La investigació, iniciada el gener de 2024 en el marc de les tensions comercials entre Pequín i Brussel·les, va concloure així mateix que el marge de 'dúmping' existent se situa entre el 27,7 i el 34,9%, que serà el rang dels aranzels que imposarà la Xina des d'aquest mateix divendres a les companyies que incompleixin l'acord de preus. La decisió anunciada avui arriba en la mateixa setmana en què el ministre xinès d'Exteriors, Wang Yi, es troba a Europa amb motiu del tretzè diàleg estratègic entre la UE i la Xina, celebrat dijous a Brussel·les.

Es pot destacar que la investigació contra el brandi procedent del Vell Continent afectava principalment productors francesos de conyac, per a qui la Xina és el seu segon mercat d'exportació més gran, tan sols per darrere dels Estats Units. Els aranzels al brandi, així com indagacions a les importacions de lactis i de carn de porc procedents de la UE -aquesta última, especialment nociva per a Espanya-, formen part de la resposta de Pequín a les taxes imposades per Brussel·les a l'arribada de vehicles elèctrics xinesos.

La UE va imposar els esmentats gravàmens en considerar que les subvencions estatals que rep aquest sector suposen una distorsió per a la competència justa amb les firmes europees.