WhatsApp deixarà de funcionar en diversos models de mòbils a partir de març a la Unió Europea. Meta, propietària de l'app, s'ha vist obligada a complir les normes de seguretat necessàries per gestionar l'aplicació. Per aquesta raó, la multinacional de Mark Zuckerberg ha decidit retirar-la d'alguns smartphones, encara que es podrà continuar utilitzant a condició que el dispositiu compti amb un sistema operatiu Android 5.0 o superior, o iOS 12. Per tant, tots aquells que comptin amb un sistema operatiu anterior a Android 5.0 o iOS 12, a partir del pròxim 1 de març, no podran utilitzar l'aplicació.

El motiu? Les seves versions més antigues no compleixen els nous estàndards de seguretat o estan desactualitzades, segons ha explicat WhatsApp a la seva pàgina web. Aquesta novetat es produeix perquè a partir del mes que ve entrarà en vigor la nova Llei de Mercats Digitals (DMA, per les seves sigles en anglès) a la Unió Europea, una legislació que obliga els gatekeepers o guardians d'accés a adoptar una sèrie de mesures per millorar els serveis de les seves apps.

Una d'elles serà la interoperabilitat, que permetrà també a partir de l'1 de març enviar missatges entre diferents plataformes com Telegram o Signal. Així, gegants de la tecnologia com Alphabet (Google), Amazon, Apple, ByteDance (TikTok), Meta, Microsoft i Samsung hauran d'introduir aquests canvis.

Mòbils que es quedaran sense WhatsApp

En concret, aquests seran els dispositius afectats per la prohibició:

 • iPhone: iPhone 6S i iPhone 6S Plus.
   
 • Samsung: Samsung Galaxy Core, Samsung Galaxy Trend Lite, Samsung Galaxy Ace 2, Samsung Galaxy S3 mini, Samsung Galaxy Trend II i Samsung Galaxy Xcover 2.
   
 • Huawei: Huawei Ascend Mate, Huawei Ascend 6740 i Huawei Ascend D2.
   
 • Sony: Sony Xperia M i Lenovo A820.
   
 • LG: LG Optimus L3 II Dual, LG Optimus L5 II, LG Optimus F5, LG Optimus L7II, LG Optimus L5 Dual, LG Optimus L7 Dual, L6 Optimus F3, LG Optimus L3 II, LG Optimus F3Q, LG Optimus L2 II, LG Optimus L4 II, LG Optimus F6, LG Enact, LG Lucid 2 i LG Optimus F7.
   
 • ZTE: XTE V956 – UMI X2, ZTE Grand S Flex, ZTE Grand Memo.

Interoperabilitat entre aplicacions

Més enllà de la interoperabilitat amb tercers, l'aplicació també busca "preservar la privacitat, seguretat i integritat", segons ha explicat el director d'enginyeria de WhatsApp, Dick Brouwer. Tanmateix, aquesta interoperabilitat se centrarà al principi en la missatgeria de text, veu, imatges, vídeos i arxius i més endavant arribaran les trucades i xats grupals.

Així, els usuaris hauran d'habilitar de manera manual la funció d'interoperabilitat en el xat i podran tenir l'opció de cancel·lar-lo en tot moment. Si no els interessa, des de la plataforma recorden que la interoperabilitat serà opcional, encara que si desitgen provar-la, veuran els missatges d'altres aplicacions a la part superior de la safata d'entrada anomenada "xats de tercers".