La Unió Europea i els Estats Units estan a punt de tancar un acord comercial que imposaria aranzels del 15% a les importacions europees, la qual cosa suposa un acord similar al qual el president dels Estats Units, Donald Trump, va arribar amb el Japó aquesta mateixa setmana. Brussel·les podria acceptar els anomenats aranzels recíprocs per evitar l'amenaça del president dels EUA d'apujar-los al 30% a partir de l'1 d'agost, segons ha avançat el Financial Times. Tant la UE com els EUA eximirien d'aranzels a alguns productes, com les begudes alcohòliques i els dispositius mèdics, segons l'informe del diari britànic, que cita persones familiaritzades amb l'assumpte.
Les fonts han assegurat que "tot sembla indicar" que Brussel·les i Washington estan "més a prop" d'un acord amb aranzels del 15% després de l'"ambient" generat per l'acord que Washington ha aconseguit amb el Japó en el mateix sentit. En qualsevol cas, han recalcat que la decisió final depèn del president nord-americà, Donald Trump, per la qual cosa tots Vint-i-set continuen amb els preparatius per a eventuals contramesures.
Aquest matí, la Comissió Europea (CE) ha afirmat que les represàlies pels aranzels estatunidencs, si finalment s'han d'adoptar, no entrarien en vigor fins al pròxim 7 d'agost. "Per fer les nostres contramesures més clares, simples i fortes, fusionarem les llistes 1 i 2 en una única llista (que no entraria en vigor fins al 7 d'agost) i enviarem això als estats membres per a la seva aprovació", ha informat el portaveu de Comerç de la CE, Olof Gill.
Represàlia de 93.000 milions
Trump, per part seva, va anunciar fa dues setmanes que imposarà aranzels del 30% als productes procedents de la UE a partir de l'1 d'agost i l'Executiu comunitari va traslladar dies després als estats membres un segon paquet de represàlies per valor de 72.000 milions a productes estatunidencs.
Aquesta nova llista de represàlies de Brussel·les pels aranzels del 30% afectarien els cotxes, avions i maquinària, així com als productes agroalimentaris, entre ells el whisky bourbon, i se suma a la primera resposta del bloc, el valor del qual és d'uns 21.000 milions, pels aranzels a l'acer i alumini. Després de l'anunci que aquest dimecres ha realitzat Gill, les dues llistes es convertirien en una de sola que afectaria productes estatunidencs per valor de 93.000 milions d'euros.
Trump, obert a negociar
De fet, aquest dimecres Trump ha anunciat estar "disposat" a rebaixar els aranzels amb els quals ha amenaçat els seus socis comercials a partir de l'1 d'agost si aquests "es comprometen a eliminar traves a les importacions nord-americanes". En cas contrari, podrien afrontar impostos encara més alts. "Sempre cediré punts aranzelaris si puc aconseguir que els principals països OBRIN els SEUS MERCATS als Estats Units. Un altre gran poder dels aranzels. Sense ells, seria impossible aconseguir que els països s'OBRIN", ha advertit a la seva xarxa Truth Social.
El mandatari, que des del seu retorn a la Casa Blanca ha consolidat la seva guerra aranzelària i ha anunciat tarifes d'entre 19% i 50% a més d'una dotzena de nacions, ha insistit que: "SEMPRE, ARANZELS ZERO PER ALS ESTATS UNITS!!!". Alhora, el president dels Estats Units ha agregat: "NOMÉS REDUIRÉ ELS ARANZELS SI UN PAÍS ACCEPTA OBRIR EL SEU MERCAT. SI NO, ARANZELS MOLT MÉS ALTS!", ha indicat al final d'una sèrie de missatges on destaca la magnitud dels pactes anunciats aquest dimarts amb Jakarta i Tòquio, als quals imposarà gravàmens del 19% i un 15% respectivament, una rebaixa de l'amenaça inicial de 32% i el 25%.
En la treva aranzelària, que originalment acabava el 9 de juliol i després va ser estesa fins a l'1 d'agost, l'Administració del republicà ha arribat a pactes amb sis països: El Regne Unit, Xina, Japó, Vietnam, Indonèsia i Filipines. Com que no va aconseguir més acords, el mandatari va enviar cartes notificant aranzels d'entre el 20% i el 50% a desenes de països si aquests no s'asseuen a la taula de negociació. Les converses amb la Unió Europea continuen, encara que Trump ha insistit que el gravamen del 30% anunciat a Brussel·les ja està decidit.
Macron i Merz advoquen per aranzels els més baixos possibles
El president de França, Emmanuel Macron, ha assegurat que tant ell com el canceller alemany, Friedrich Merz, i els altres homòlegs europeus aspiren a uns aranzels tan baixos com sigui possible als productes comunitaris en un eventual acord amb els EUA, però ha reiterat la seva postura que la Unió Europea (UE) ha de "fer-se respectar". En declaracions als mitjans juntament amb Merz, Macron ha recalcat que tots dos parlaran de l'"ofensiva aranzelària" llançada pel president Trump i les negociacions que efectua la Comissió Europea (CE) en nom dels Vint-i-set amb Washington per a tractar d'aconseguir el millor resultat.
Per part seva, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reclamat des de Paraguai "unitat" i treballar "estretament amb socis estratègics i de confiança" per a fer front al proteccionisme del president dels Estats Units i els seus "mal anomenats" aranzels recíprocs. Sánchez ha fet aquesta anomenada a la tasca comuna en la seva intervenció al costat del president de Paraguai, el conservador Santiago Peña, en un fòrum empresarial bilateral organitzat amb motiu de la seva visita a Asunción, amb la qual tanca la seva gira pel Con Sud.