Els ministres d'Economia de la Unió Europea han avalat la candidatura de Nadia Calviño a la presidència del Banc Europeu d'Inversions. Ha estat aquest divendres quan la vicepresidenta primera i ministra d'Economia ha aconseguit els suports necessaris per ser la nova presidenta del Banc Europeu d'Inversions (BEI), el que posa fi al procés polític informal i permetrà passar al procediment formal del BEI.

Després de constatar que la de Calviño és l'única candidata que reuneix prou suport, el ministre de Finances belga, Vincent van Peteghem, que ostenta la presidència rotatòria del Consell de Governadors del BEI, farà una proposta al Consell d'Administració de cara a una votació final oficial.

"El suport dels ministres de Finances a la nostra candidatura és una molt bona notícia. És la primera vegada que Espanya liderarà el Banc Europeu d'Inversions, una institució fonamental per a l'economia europea," ha destacat Calviño en declaracions després de la seva elecció. "Aquest nomenament confirma l'estima, el respecte i lideratge d'Espanya en l'àmbit europeu i internacional que hem aconseguit amb el dur i intens treball d'aquests últims anys", ha afegit.

Nadia Calviño prendrà possessió del càrrec l'1 de gener

El candidat guanyador ha de reunir el suport del 68% del capital del banc i d'almenys 18 Estats membre, la participació dels quals es reparteix en funció del seu pes econòmic a la Unió Europea expressat en el PIB a la seva entrada en la Unió (Espanya contribueix amb el 9,66%) el que fa que resulti indispensable el suport de les principals potències econòmiques de la UE.

Calviño, que succeirà Werner Hoyer al capdavant del BEI durant els pròxims sis anys, es disputava el lloc amb Vestager com a principal rival, però també amb la polonesa Teresa Czerwinska, l'italià Daniele Franco i el suec Thomas Östros.

Després d'aquesta designació en l'àmbit polític, començarà el procés formal de nominació. El país del candidat elegit, Espanya en aquest cas, ha de demanar a la secretaria del BEI que iniciï el procés de votació. El primer pas és que el consell d'administració del BEI adopti una recomanació per nominar Nadia Calviño, que ha de ser aprovada per majoria qualificada (una vegada més 18 països que representin el 68% del capital). Aquesta recomanació arribarà després al consell de governadors del BEI, compost pels ministres de Finances, que li hauran de donar llum verda per la mateixa majoria qualificada, fent així oficial la nominació.

En aquest sentit, el consell d'administració del BEI té previst reunir-se dimecres vinent, ha informat el ministre belga, però no ha precisat quant podria durar el procés formal de nominació, encara que ha insistit que ha d'acabar a temps perquè l'1 de gener de 2024 el nou president assumeixi el càrrec.

Sou de 30.000 euros mensuals

Segons una norma establerta el 1958 pel Consell de Governadors, el president del BEI rep el mateix salari mensual que el president de la Comissió Europea, per la qual cosa Nadia Calviño percebrà, igual com Ursula von der Leyen, entorn de 375.000 euros anuals, el que suposa un sou de més de 30.000 euros al mes.