Els ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea (Ecofin) abordaran el relleu de la Presidència del Banc Europeu d'Inversions (BEI) en la seva reunió del proper 8 de desembre, en la que es preveu una votació a la qual la vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño, arribarà com a "candidata de consens".

Calviño afronta així una setmana decisiva en què previsiblement s'aclarirà el futur immediat de la seva carrera política i el seu possible salt a la Presidència del Banc Europeu d'Inversions (BEI).

El ministre de Finances belga i president del Consell de Governadors del BEI, Vincent Van Peteghem, ha decidit proposar com a candidata a Nadia Calviño per a la Presidència de l'organisme perquè, després de les consultes, considera que compta amb prou suport per liderar a partir de l'1 de gener de 2024 la institució.

Segons han confirmat fonts diplomàtiques a Europa Press, els governadors podran prendre nota de la situació en l'esmorzar de treball de l'Ecofin del 8 de desembre. El procés de votació podria llavors iniciar-se entre el Consell d'Administració i el Consell de Governadors del BEI.

Això es farà després de constatar, prèvies consultes amb els Estats membre, que l'actual vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Comerç i Empresa d'Espanya, Nadia Calviño, és l'única candidata a la Presidència del Banc Europeu d'Inversions (BEI) que reuneix prou suports per aconseguir un consens.

Fonts governamentals han traslladat a Europa Press que aquesta informació constitueix "una bona notícia, un pas endavant en el procés d'elecció del pròxim president d'aquest òrgan internacional".

Des de l'Executiu que lidera Pedro Sánchez han defensat que la candidatura de la vicepresidenta primera és forta i consideren la responsable actual d'Economia "la persona idònia" per ocupar una plaça tan rellevant en una institució europea de tant pes com el BEI. "En tot cas, continuem sent prudents", remarquen les esmentades fonts.

Calviño es disputava ser la successora de Werner Hoyer al capdavant del BEI amb la fins ara vicepresidenta executiva de la Comissió Europea responsable de Competència, la liberal danesa Margrethe Vestager.

Juntament amb elles també es presenten la polonesa Teresa Czerwinska, l'italià Daniele Franco i el suec Thomas Östros, que segons han confirmat fonts diplomàtiques a Europa Press, continuen encara en la carrera a falta de la votació final.

Seria la primera dona

El canceller alemany, Olaf Scholz, ja va garantir el suport d'Alemanya a la candidatura de Calviño, un vot molt important per a Espanya perquè és dels que més pes tindrà en la votació, que podria produir-se el proper 8 de desembre en la reunió dels ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea (Ecofin).

L'únic clar, segons ha pogut saber Europa Press, és que els governadors podran prendre nota de la situació en l'esmorzar de treball de l'Ecofin del 8 de desembre. El procés de votació podria llavors iniciar-se entre el Consell d'Administració i el Consell de Governadors del BEI.

El candidat guanyador haurà de reunir el suport del 68% del capital del banc i d'almenys 18 Estats membre. La participació de cada Estat membre es reparteix en funció del seu pes econòmic a la UE expressat en el PIB a la seva entrada en la Unió --Espanya contribueix amb el 9,66%--, el que fa que resulti indispensable el suport de les principals potències econòmiques de la UE.

Des de la seva fundació el 1958, el Banc ha tingut 7 presidents, tots homes i cap d'espanyol. Així, Nadia Calviño es convertiria en la primera dona presidenta del BEI, "una fita per a la institució i per a Espanya", destaquen des de l'Executiu.

Experiència en la Comissió Europea i l'FMI

Va ser el mes d'agost passat quan el Govern anunciava la presentació formal de la candidatura de Calviño per presidir el BEI, al considerar que es tractava d'una aposta "fort per l'experiència" de la vicepresidenta que compta amb 12 anys en l'alta direcció de la Comissió Europea i cinc anys mde Assumptes Econòmics i Transformació Digital, "coordinant amb èxit la política econòmica del Govern d'Espanya".

I és que Nadia Calviño ja ha exercit prèviament diversos càrrecs al si de la Comissió Europea i també en el Fons Monetari Internacional (FMI), on ha estat fins fa poc presidenta del Comitè Monetari i Financer Internacional (IMFC, per les seves sigles en anglès).

Així mateix, des que forma part del Govern d'Espanya, va ser proposada en la seva categoria de ministra d'Economia per presidir l'Eurogrup l'estiu passat de 2020. En aquella ocasió, tanmateix, es va quedar sense aconseguir els vots necessaris per ocupar un lloc que va caure en mans de l'irlandès Paschal Donohoe.

El reemplaçament de Sánchez

Malgrat que el salt al BEI podria ser imminent, el president del Govern, Pedro Sánchez, va decidir recentment apostar per Calviño perquè tornés a ser al capdavant de la política econòmica d'Espanya en aquesta nova legislatura.

Però ara que es va aclarint la carrera de la vicepresidenta cap al BEI, s'obre la incògnita del possible successor de Calviño al capdavant del Ministeri d'Economia. Just aquesta setmana, el president del Govern, Pedro Sánchez, ha reconegut que, en el personal, li "costarà" prescindir de l'actual vicepresidenta primera i ministra d'Economia si aconsegueix la Presidència del Banc Europeu d'Inversions (BEI).

"Ha estat una estreta col·laboradora en moments molt difícils i crec que ha estat una dels millors ministres d'Economia que ha tingut la democràcia espanyola", ha remarcat Sánchez en una entrevista amb TVE recollida per Europa Press.

El cap de l'Executiu ha dit a més que només té "paraules de gratitud" cap a Calviño, que ha qualificat com "una extraordinària professional i servidora pública", i ha insistit que el seu nomenament en el BEI seria una "molt bona notícia per a Espanya".

"És un posat molt important per a Espanya perquè molts dels recursos econòmics que venen dels fons europeus es vehicularan a través d'institucions financeres, com el BEI", ha indicat Sánchez.

El president del Govern ha assegurat que, si es produeix la seva marxa, reemplaçarà Calviño, encara que "no immediatament", doncs "passaran unes setmanes", i ha reconegut que té "alguna idea" per substituir-la, si bé no ha volgut avançar cap nom.