El Ministeri de Treball ha llançat la segona convocatòria del Pla Integral d'Impuls de l'Economia Social, que adjudicarà 80 milions d'euros per impulsar projectes innovadors que contribueixin a generar un teixit econòmic inclusiu i sostenible, però també a iniciatives que el consolidi i l'ampliï, segons ha assenyalat aquest dimecres la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, que ha proposat València com a nova capital de l'Economia Social per a 2024, assumint el testimoni de Sant Sebastià, que va exercir aquesta capitalitat durant 2023. L'elecció de la ciutat mediterrània, que havia presentat la seva candidatura per a la capitalitat, es deu a la "rellevància que l'economia social valenciana té com a model econòmic sostenible i solidari, generador d'ocupació i d'oportunitats laborals per a les persones en situació de vulnerabilitat social," ha explicat la vicepresidenta.

Els 80 milions són part del Projecte Estratègic per a la Recuperació i la Transformació Econòmica (PERTE) de l'Economia Social i les Cures, dotat amb 1.700 milions d'euros en projectes transversals en què participaran 13 ministeris i l'únic d'aquestes característiques a la Unió Europea. Dels fons, Treball gestionarà 90 milions, els 80 milions de la segona convocatòria que s'executaran al llarg del present any i el següent i dels 10,4 milions de la primera convocatòria invertit el passat 2023 en 44 projectes.

Fins al 12 de febrer

Fonts de Treball expliquen a ON ECONOMIA que els projectes interessats a acudir a aquesta segona convocatòria s'hauran de presentar abans del 12 de febrer d'aquest any, encara que els ajuts estaran disponibles per a dos anys. A més, els projectes han de tenir un àmbit territorial mínim de dues comunitats autònomes, per a la qual cosa es pot presentar una sola entitat d'economia social el projecte de la qual no es limiti a una sola comunitat autònoma o aliar entre algunes que cobreixin almenys dos territoris. Una exigència que es deriva del model dels PERTES aprovat pel Govern espanyol que estableix una dimensió nacional dels projectes. Aquestes mateixes fonts assenyalen que la dotació més gran d'aquesta segona convocatòria es deu a la forta demanda de projectes de l'anterior que es van quedar fora. "Fomentar l'Economia Social és apostar per entitats i projectes que tenen un valor afegit. És un model diferent de fer economia, que ja és una realitat al nostre país, amb un model en auge, que opera en una àmplia varietat de sectors", ha assegurat Díaz.

Els ajuts estan destinats a posar en marxa projectes d'entitats de l'Economia Social, com ho són cooperatives, mutualitats, societats laborals, empreses d'inserció, centres especials d'ocupació, confraries de pescadors, o societats agràries de transformació. A fi de cobrir les seves diferents necessitats, les subvencions, que consten d'un import mínim de 10.000 euros i un màxim de 3,5 milions d'euros per projecte, s'han dividit en cinc programes a desenvolupar en almenys dues comunitats autònomes:

#Transforma_ES es poden acollir empreses que necessitin relleu generacional o ajuda en la gestió d'empreses.

#Iniciativa_ES promou l'emprenedoria juvenil o la consolidació de projectes innovadors des de l'Economia Social.

#Impulsa_TEC dona suport a la modernització tecnològica de les empreses de l'Economia Social.

#Alianzas_ES estimula projectes en xarxa que ofereixin nous serveis integrals.

#Sostenibles_ES dona suport a la millora de les condicions mediambientals, socials i de gènere.

El 2023 es va concedir aquesta subvenció a 44 projectes d'entitats de l'Economia Social per valor de 10,2 milions d'euros. Entre altres projectes, els ajuts han permès el desenvolupament una plataforma per buscar oportunitats d'ocupació en empreses i entitats de l'Economia social. Així mateix, han permès que grups cooperatius de Madrid, Catalunya, Aragó i Euskadi uneixin forces per promoure el cooperativisme d'habitatge en cessió d'ús i en l'àmbit de les energies renovables, segons expliquen fonts del Ministeri. En altres casos, empreses d'inserció han emprès projectes per promoure l'economia circular amb la reutilització de tèxtils.

"Necessitem fomentar i ampliar aquest ecosistema d'entitats perquè, a més, promouen el treball decent, combaten la despoblació rural, ajuden persones en risc o en situació de vulnerabilitat. Els seus beneficis van més enllà de les dades de la comptabilitat", ha assegurat Díaz durant la jornada d'Economia Social celebrada aquest dimecres en el Ministeri de Treball.

En aquesta segona convocatòria, el termini d'execució dels projectes va fins al 30 de juny de 2025. Les fonts ministerials assenyalen que els 80 milions en ajuts constitueixen una mostra del compromís del ministeri amb un model productiu que proporciona al voltant de dos milions de llocs de treball a tot el territori nacional i aporta el 10% del PIB a Espanya. La vicepresidenta també ha anunciat que es preveu aprovar ben aviat la nova Llei Integral de l'Economia Social, la que s'ha referit com un instrument de modernització de l'Economia Social, ja que actualitza tres lleis: la de cooperatives, la de les empreses d'inserció i la de l'Economia Social.