El Parlament de la Unió Europea legisla cadascun dels petits detalls del nostre dia a dia. Aquestes pròximes eleccions del 9 de juny serviran per prendre el pols a com és de conscient la ciutadania sobre la força legislativa que té aquesta cambra. En les darreres de l'any 2019, el percentatge de participació en el conjunt d'Espanya va ser del 60,73%, per damunt de la mitjana en tots els estats membre que se situa en el 50,66%. Per tot plegat, aspectes que s'estan tractant aquests dies en el darrer ple abans de tornar a votar i els que s'han fet anteriorment, cada vegada aixequen més opinió pública.

Un dels que ja té el compte enrere fixat són els anomenats instant payments. D'aquesta manera, els eurodiputats han adoptat noves normes per garantir que els fons transferits arribin immediatament als comptes bancaris dels clients minoristes i de les empreses de tota la UE. A grans trets, això suposa que les transferències bancàries ja no poden retardar-se en fer-se efectives ni els mateixos bancs poden demanar cap cost addicional perquè aquesta operació es realitzi i completi en el mateix dia de l'operació. Així doncs, les famoses tres caselles que donen l'opció de fer efectiva la transferència 'en el mateix dia', 'dies estàndards marcats' o 'fixar una data', es canviarà per donar tan sols l'opció de marcar una data determinada. Si no és així, el pagament s'haurà de fer efectiu a l'instant. Aquesta mesura coincideix amb la irrupció de plataformes com Bizum que sí que fan possible les transferències bancàries de forma instantània.

Multes als bancs que segueixin cobrant

La nova regulació pretén garantir que els clients de banca minorista i les empreses, especialment les pimes, no hagin d'esperar els seus diners, així com millorar la seguretat de les transferències. Per tot plegat, els bancs i altres proveïdors de serveis de pagament (PSP) ja tenen deures per fer i hauran de garantir que les transferències de crèdit siguin assequibles i es processin immediatament. El text, ja acordat amb els estats membres de la UE, actualitza les regles actuals de l'Àrea Única de Pagaments en Euro (SEPA). D'aquesta manera, el Parlament Europeu suposa que una transferència de crèdit instantània s'ha d'executar independentment del dia o de l'hora i els diners han d'arribar al compte del destinatari en un termini de deu segons. També s'ha d'informar el pagador en un termini de deu segons si els fons transferits s'han posat o no a disposició del destinatari previst. 

Els estats membres la moneda dels quals no és l'euro també hauran d'aplicar les regles, quan els comptes ja ofereixen transaccions regulars en euros, després d'un període de transició més llarg. Hi haurà una excepció especial per fer el pagament en un termini de deu segons per a aquests comptes fora de l'horari comercial, davant possibles preocupacions sobre l'accés a la liquiditat en euros.

En el cas d'incompliment de la norma per a la prevenció del frau, es pot traduir en un dany econòmic i, per tant, un client pot exigir una indemnització per part del proveïdor de serveis, segons les noves normes. Michiel Hoogeveen (ECR, NL), l'eurodiputat principal, ha assegurat: "El Reglament de pagaments instantanis marca la tan esperada modernització dels pagaments al mercat únic europeu. Els clients ja poden acomiadar-se de la incomoditat d'esperar dos o tres dies hàbils per accedir als seus diners. Estem oferint una cosa que realment importa a les persones i les empreses: transferir diners en 10 segons a qualsevol hora del dia".

Terminis de 9 a 18 mesos, obligatoris

El text ha estat aprovat amb 599 vots a favor, 7 en contra i 35 abstencions. La mesura ja ha entrat en vigor, però els bancs ubicats a la zona de l'euro tindran 9 mesos per estar preparats per rebre transferències de crèdit instantànies en euros i 18 mesos per enviar-les. A grans trets, els terminis per posar en marxa aquesta operativa tecnològica poden fer-se efectius entre el pròxim 2025 o principis del 2026 on, en cas d'incompliment, ja es multarà.