El president de Telefónica, Marc Murtra, considera que la sortida de l'empresa d'Hispanoamèrica, on ja ha venut les seves filials a l'Argentina, el Perú i Colòmbia, millora la seva posició per escometre operacions de consolidació al sector de les telecos a Europa, on es concentren tres dels seus quatre principals mercats: Espanya, Alemanya i Regne Unit (a més del Brasil).

No obstant això, el directiu ha recalcat, igual com va fer en la junta d'accionistes de l'abril passat, que qualsevol exercici de consolidació ha de tenir una "racionalitat econòmica molt clara". "Pot tenir risc, perquè el risc va amb el retorn, però ha de tenir una racionalitat molt clara. El resum que diria és que creiem que ens posiciona una mica millor per fer el que creiem que hem de fer", ha apuntat en la seva intervenció al VI Fòrum Internacional organitzat pel diari Expansión.

Murtra aposta per la creació de tecnologies pròpies a Europa

En aquesta línia, el president de Telefónica també ha ressaltat que aquesta racionalitat econòmica comença amb consolidacions intramercat per després escalar en l'àmbit europeu a fi de crear "gegants tecnològics" al Vell Continent. "El món viu una era de grans gegants tecnològics en l'àmbit privat (...) i l'origen de totes aquestes tecnologies (amb referència a cercadors, xarxes socials i hiperescalars) estan o als Estats Units o a la Xina. Això és una revolució tecnològica, una nova era que ha passat per sobre d'Europa," ha opinat.

En aquest sentit, Murtra s'ha referit també a l'objectiu de la Unió Europea d'aconseguir l'autonomia estratègica, per la qual cosa, segons el seu parer, s'incentivarà la creació de tecnologies pròpies al Vell Continent. "Sabem que moltes de les qüestions només es poden abordar si es té una mida suficient. Una mida que significa que hi ha un balanç, una generació de caixa i que hi ha una capacitat d'abordar molts projectes, perquè els projectes tecnològics són molt complicats i altament arriscats (...) Per executar la política d'autonomia estratègica europea, en la qual crec que tots podem observar una alta unanimitat en l'espectre geogràfic i polític, caldran més empreses de telecomunicacions grans", ha ressaltat.

Revisió dels negocis de Telefónica

Paral·lelament, Telefónica es troba en un procés de revisió estratègica de tots els seus negocis, les conclusions de les quals es donaran a conèixer després de l'estiu. Sobre la possibilitat que el nou full de ruta inclogui l'adquisició de companyies en el segment de les tecnologies de la informació (TU) --sector en el qual el grup compta amb Telefónica Tech--, el directiu s'ha mostrat caut i s'ha limitat a assenyalar que decidiran quina estratègia de M&A (fusions i adquisicions) té sentit.

"La nostra estratègia, en qualsevol cas, no serà una estratègia basada en el M&A. Serà una estratègia orgànica i de creixement en la qual hi pot haver oportunitats d'add-on, que algunes podem seguir amb agressivitat, altres des d'una perspectiva oportunista, però sempre des de la racionalitat econòmica i la disciplina de ferro, que significa dir, si el minut abans de la possible firma hem de dir que no, diem que no sense despentinar-nos", ha agregat.

D'altra banda, en ser preguntat sobre els rumors que apunten al possible interès de Telefónica per comprar Vodafone España (gestionada pel fons britànic Zegona després de la seva adquisició per 5.000 milions d'euros), Murtra ha subratllat que és un "secret absolutament guardat". "Telefónica mai no comenta operacions concretes fins que no estiguin firmades", ha dit Murtra, que considera que "seria un error de negociació per a qualsevol operació haver d'anunciar i tancar-la", ja que aquesta apujaria el preu.

El que "faci Telefónica o deixi de fer és un secret absolutament guardat i s'efectuarà sempre des de la disciplina financera i la flexibilitat estratègica", ha conclòs el directiu.