L'empresa aeroespacial xinesa Space Epoch va anunciar una col·laboració amb la plataforma de comerç electrònic Taobao, del gegant tecnològic Alibaba, per desenvolupar un sistema de lliuraments exprés a nivell mundial utilitzant coets reutilitzables. Aquest projecte té per objectiu reduir el temps de lliurament a qualsevol punt del planeta a tan sols una hora, va informar aquest dilluns el portal de notícies econòmiques Yicai. La iniciativa es troba en una etapa inicial de proves i se centra en el disseny d'un coet capaç de transportar fins a deu tones de càrrega en un contenidor de 120 metres cúbics.

Space Epoch planeja fer servir el seu model Yuanxing-1, el qual ja ha superat amb èxit proves d'encesa i recuperació en alta mar l'any passat. Les proves de lliurament mitjançant coets estan programades per començar pròximament, va reportar la companyia diumenge. Tanmateix, l'empresa reconeix les dificultats a curt termini per assolir les metes establertes en el projecte.

Aquest esforç s'alinea amb l'impuls del Govern xinès al sector espacial comercial, considerat estratègic per al desenvolupament de constel·lacions satel·litàries destinades a la comunicació, l'observació remota i la navegació. En els últims anys, la Xina ha vist un augment en el nombre d'empreses privades que es dediquen al desenvolupament i llançament de coets.

Impuls estatal

El mes de gener passat, Orienspace va llançar amb èxit el coet Gravity 1, el més potent del món amb propulsió de combustible sòlid, mentre que, el setembre de 2023, la companyia Galactic Energy es va convertir en la primera empresa privada xinesa en dur a terme un llançament reeixit des del mar. Per la seva part, l'any passat, a l'abril, la Xina va dur a terme una prova d'aterratge vertical d'un coet en una plataforma marina, la qual cosa establia els embasaments per a la recuperació dels llançadors i la seva posterior reutilització.

Pequín ha invertit fortament en el seu programa espacial i ha aconseguit allunar la sonda Chang'e 4 a la cara oculta de la Lluna -primera vegada que s'aconsegueix- i arribar per primera vegada a Mart, convertint-se en el tercer país -després dels Estats Units i l'extinta Unió Soviètica- en 'amartizar'.