El Tribunal Suprem ha rebutjat que els treballadors que fan les seves feines a distància (teletreballadors) tinguin dret a percebre el plus de transport, confirmant així una sentència anterior de l'Audiència Nacional.

En una sentència datada l'11 de gener passat a la qual ha tingut accés EFE, la sala social desestima els recursos d'UGT, CSIF i USO contra una sentència de l'Audiència Nacional de setembre de 2021, sobre un conflicte col·lectiu amb l'empresa basca Digitex. Els sindicats reclamaven que es mantingués el plus de transport de 5,59 euros diaris als 41 treballadors del torn de nit que realitzaven teletreball, que l'empresa d'atenció telefònica o "contact center" va decidir retirar el gener de 2021.

El Suprem entén que l'acord en matèria de teletreball no alterava el caràcter extrasalarial del mencionat concepte retributiu, i el pagament es va efectuar durant un curt espai de temps, per la qual cosa no es pot considerar com una condició més beneficiosa. Aquest concepte és el dret atorgat per l'empresari de manera unilateral, o mitjançant pacte, a un o diversos treballadors que millora les condicions laborals establertes al conveni col·lectiu o a l'Estatut dels Treballadors.

Als treballadors del torn de nit que van passar a teletreballar se'ls va continuar abonant, a partir d'abril de 2020, el plus de transport fixat al conveni col·lectiu que havien percebut per la seva feina presencial. Per al Suprem, tan sols consta acreditat que l'empresa va subscriure amb els treballadors del torn de nit uns acords en relació amb el seu canvi al teletreball, sense que les seves condicions laborals fossin diferents de les que havien mantingut en el seu treball presencial i conformes amb l'establert al conveni col·lectiu.

Consideracions judicials

En contra del que sostenen els sindicats, els termes de l'acord de teletreball no permeten tenir per acreditat que l'empresa volgués mantenir el plus de transport malgrat que el conveni col·lectiu el fixa per a casos en els quals l'activitat laboral requereixi un desplaçament. No és possible deduir que l'empresa tingués la "inequívoca voluntat" d'abonar el plus de transport en la situació de teletreball, plus que no ve establert com a concepte salarial.

Si el pacte de teletreball era mantenir les condicions que tenien determinades pel conveni col·lectiu, no és possible entendre que el plus de transport estigués entre elles quan els esmentats treballadors passaven a teletreballar i el contrari no consta acreditat.  A més, l'abonament en nòmina d'aquest concepte retributiu tan sols es va mantenir durant nou mesos.

No existeix, afegeix el Suprem, condició més beneficiosa ni de cap dret adquirit perquè no es constata que l'empresa volgués atorgar als que teletreballen el benefici de continuar percebent el plus de transport que estaven cobrant per haver d'acudir al centre de treball. Al contrari, la seva decisió de rectificar els conceptes retributius recollits als rebuts de salari, al cap dels nou mesos -gener de 2021- revelen que la seva intenció no era la que van entendre els sindicats.