El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha afirmat que estendrà els permisos de maternitat i paternitat de 16 a 20 setmanes si torna a governar després de les eleccions generals del 23 de juliol. En una conversa aquest dimecres amb el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, organitzada pel PSOE, Sánchez ha explicat que de la setmana 17 a la 20 tant dones com homes tindrien l'opció de treballar a temps parcial.

Considera que aquestes mesures no són normatives, sinó "culturals" i defensen que els socialistes sempre aposten per la defensa de la seguretat "de pares, mares, però també dels mateixos nadons".

Els canvis dels darrers dos anys

Cal recordar que des del gener del 2021, ja hi ha el permís per naixement i cura del menor per a tots dos progenitors que podran gaudir de 16 setmanes de prestació, com passa a països com Suècia, Islàndia o Dinamarca. Amb l'entrada en vigor d'aquesta norma, l'anteriorment anomenat permís de paternitat passava de 5 a 8 setmanes per a la resta de l'exercici, una durada que s'augmentava fins a les 12 setmanes per a tot el 2020, abans de l'equiparació a 16 setmanes a partir del 2021, les actuals.

El permís actual

Un dels canvis més importants dels darrers temps és el permís de paternitat que té l'origen el 2007, fins aquell moment aquests progenitors només tenien dos dies lliures per naixement de fill. Aquest permís es va establir en 2 setmanes, període que va estar vigent fins al 2017 quan es va estendre a 4, per passar a 5 setmanes un any després. Actualment, les 16 setmanes de permís per a tots dos progenitors es poden dividir de la manera següent: 6 setmanes obligatòries, ininterrompudes i a jornada completa, posteriors al part (resolució judicial o decisió administrativa en cas d'adopció). La mare biològica pot anticipar aquest període fins 4 setmanes abans de la data previsible del part. I les 10 setmanes restants es gaudiran en períodes setmanals, de forma acumulada o interrompuda, dins dels 12 mesos següents al part o bé la resolució judicial o decisió administrativa en cas d'adopció.

Més promeses

Però no acaben aquí les promeses de Pedro Sánchez. D'altra banda, el cap de l'executiu espanyol i líder socialista ha plantejat fixar per llei que el Salari Mínim Interprofessional (SMI) s'hagi de situar en el 60% del salari mitjà. L'SMI va pujar un 8% de l'SMI el 2023, fins a 1.080 euros. L'SMI, o Salari Mínim Interprofessional, és la retribució mínima que, per llei, ha de rebre qualsevol treballador, independentment de la feina o professió. Es fixa per dia i mes. En paral·lel, també garanteix una aportació de 5.000 milions d'euros anuals a la guardiola de les pensions.