Les pensions mínimes es revaloraran entre un 5% i un 7% l'any que ve, pujada que serà de fins al 14% en el cas de la pensió de viduïtat amb càrregues familiars, segons ha avançat la ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, en una entrevista a EFE.

La pujada de les pensions, que de manera general serà del 3,8% el 2024, es veurà millorada en el cas de les mínimes i no contributives, així com en l'Ingrés Mínim Vital (IMV), que es revalorarà un 6,9%. Així, i en aquest supòsit de viduïtat amb càrregues familiars, una de les més baixes del sistema, passarà dels 12.682 euros anuals en 14 pagues, 906 euros mensuals, vigents per a aquest 2023, a 14.457 euros anuals, uns 1.033 euros mensuals.

Garantir el poder adquisitiu dels pensionistes

La ministra Saiz ha recordat que totes aquestes revaloritzacions "garanteixen el poder adquisitiu dels pensionistes d'avui i del futur" i els dona certesa i seguretat. Saiz, que compareixerà davant de la Comissió Parlamentària del Pacte de Toledo en els pròxims dies, agraeix la feina dels agents socials en la reforma de pensions que va tirar endavant el seu predecessor, però també dels grups polítics, que "van saber estar a l'altura".

"Aquesta reforma s'ha fet buscant la sostenibilitat del sistema, amb instruments que alimenten, no només la part de la despesa, sinó la part de l'ingrés", assenyala Saiz, qui advoca per fer "molta pedagogia" durant el seu mandat des del rigor de les dades.

Aquesta postura rigorosa i tècnica contrasta, considera Saiz, amb aportacions que no van més enllà d'una crítica "moltes vegades carregada de demagògia o interessos merament partidistes, perquè davant aquests fantasmes i aquestes veus malastrugues, el que presenta el Govern espanyol són realitats, són dades", ha apuntat.

Reforma del sistema per als autònoms

Sobre la reforma del sistema perquè els autònoms cotitzin pels seus ingressos reals, la titular d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, ha posat en relleu que s'hagi iniciat aquest camí i ha subratllat la importància de continuar avançant de la mà de les organitzacions d'un col·lectiu que supera els 3 milions. El govern espanyol va tancar la passada legislatura amb els agents socials i les associacions d'autònoms, una reforma per passar a un sistema de cotització per ingressos.

L'acord estableix que en tres anys es desplegarà progressivament un sistema de quinze trams que determina les bases de cotització i les quotes en funció dels rendiments nets de l'autònom, com a transició al model definitiu de cotitzacions per ingressos reals que es produirà a tot estirar en nou anys.

Saiz ha assenyalat que coneix bé aquesta realitat "jo vaig ser també autònoma", ha declarat, i s'ha mostrat partidària de mesures que no només donin suport a l'inici de l'activitat, sinó que ajudin a mantenir els negocis davant de contratemps. "Que el sistema també doni resposta a les diferents situacions per mantenir també l'autoocupació", ha subratllat.