El Govern de Rússia continua intensificant les maniobres per provar d'eludir les sancions comercials i econòmiques imposades per Occident. Aquest dissabte, el viceprimer ministre de l'estat rus, Alexandr Novak, ha confirmat que Rússia s'ha proposat de deixar de vendre els hidrocarburs en dòlars i en euros, destacant que el país fa algun temps que treballa amb rubles, la moneda local de Rússia, i amb iuans. D'aquesta forma, el país liderat per Putin continua treballant en la manera de buscar una via de finançament en la qual no hi hagi impediments generats per les sancions econòmiques d'Europa i dels Estats Units.

Noval ha declarat aquest dissabte que "la tendència ha canviat fortament cap al menor ús de dòlars o euros. Tenint en compte els actuals problemes de pagaments amb aquestes divises, estem passant a realitzar totes les transaccions en divises nacionals, amb demanda de iuans i demanda de rubles."

Després d'això, el viceprimer ministre de l'estat rus ha explicat que "els nostres col·legues ja ens paguen en iuans pel gas a la Xina, i parcialment pel petroli. També es duen a terme transaccions en rubles. Continuarem perfeccionant aquests mecanismes de pagament mutus en les divises nacionals".

Rússia es va subscriure a la retallada de producció de petroli de l'OPEP+

Les paraules del 'número dos' del Govern de Rússia arriben en un moment en què el país oriental ha elevat la pressió sobre l'oferta del cru. Com va informar ON ECONOMIA, l'estat liderat per Putin, el qual és membre de l'OPEP+, es va unir al pacte "voluntari" entre els països productors de petroli per rebaixar l'oferta diària al mercat. A la mesura, la qual va estar impulsada per l'Aràbia Saudita, es va unir Rússia sabent que és un moment clau per elevar el preu del barril, una cosa que elevaria els ingressos de l'estat rus. De fet, Rússia, juntament amb país de l'Orient Mitjà, és el productor que més retallarà la seva producció a partir de maig, amb 500.000 barrils menys diàriament.

La mesura "voluntària", a la qual Rússia va dir que podien subscriure's altres països membres de l'Organització, té per objecte elevar el preu de l'esquist al mercat. Malgrat que tots els països estan buscant fórmules per rebaixar la dependència dels hidrocarburs, aquests continuen sent necessaris per a la generació elèctrica. De fet, segons l'últim informe d'Enagás, Rússia és el tercer importador de gas més gran d'Espanya, sent el país ibèric u dels menys dependents del gas de l'estat rus.

En aquestes, i a posta de la posició que té Rússia al mercat energètic, l'estat dona per fet que els països necessitats de gas o petroli recorreran a proveïdors del país de l'Europa de l'est, per la qual cosa no tindran més remei que pagar en rubles o iuans si volen obtenir subministrament, com indica el vice-primer ministre de Rússia aquest dissabte. Aquesta decisió va alineada amb la resta de les mesures que l'estat rus ha fet per eludir les sancions d'Occident i, alhora, finançar la guerra d'Ucraïna.

Els bancs russos segueixen fora del sistema Swift

Es pot recordar que Rússia continua copada de sancions arran de la invasió d'Ucraïna. Entre elles destaca la desconnexió dels bancs russos del sistema Swift i la congelació dels actius russos a l'estranger. Això va portar a la nació liderada per Vladímir Putin a establir el pagament del gas en rubles.

Aquest dissabte, Novak ha anunciat que Rússia també busca incrementar les transaccions en les divises dels països "amistosos" com a alternativa a les divises tradicionals, com el dòlar o els iuans.